Työn henkinen kuormittavuus ja kehon kuntoindeksi : tuloksia rekkakiertueelta - Niskanen, Elina (2019)
Väestörakenteen kehitys ja väestöennuste ennakoivat mahdollista työvoimapulaa Suomessa. Taloudellisen huoltosuhteen heikentyessä ja työurien pidentyessä työkyvyn merkitys korostuu. Yksi riskitekijä heikentyvälle työkyvylle on työuupumus. Se on pitkään jatkuneesta työstressistä johtuva tila, jolla on negatiivisia vaikutuksia henkilön työterveydelle, -turvallisuudelle sekä –hyvinvoinnille. Työn henkinen kuormittavuus on yksi mahdollinen stressitekijä, joka voi pitkittyessään altistaa työuupumukselle. Henkisen rasittavuuden yhteys on voimakas myös heikentyneeseen työkykyyn. Tämän tutkielman tarkoituksena oli selvittää, onko kehon kuntoindeksin eri fyysisillä osa-alueilla yhteyttä koettuun työn henkiseen kuormittavuuteen. Kuntoindeksillä kuvataan elimistön kuntoa, ja sen osa-alueita ovat kehonkoostumus, puristusvoima sekä kestävyyskunto.