Lapset ja ohjelmointi : lapsille tarkoitetut ohjelmointiympäristöt ja ohjelmoinnillisen ajattelun kehittyminen - Turunen, Pinja (2019)
Lapsia varten on tehty erilaisia ohjelmointiympäristöjä, jotka auttavat heitä oppimaan kaikille hyödyllistä ohjelmoinnillista ajattelua. Ohjelmoinnilliseen ajatteluun kuuluu erilaisia ohjelmoinnin konsepteja ja sitä voidaan hyödyntää esimerkiksi ongelmanratkaisuun. Lapsille tarkoitettuja ohjelmointiympäristöjä voidaan jakaa erilaisiin luokkiin. Tässä tutkielmassa lapsille tarkoitettuja ohjelmointiympäristöjä on jaettu ensin sen mukaan, onko niiden päätavoitteena opettaa ohjelmointia vai onko ohjelmoinnin oppiminen sivutuote jonkin muun tavoitteen edistämiselle. Näistä päätavoitteelliset eli opettavat järjestelmät jaetaan eteenpäin ohjelmakoodin päämuodon mukaan tekstuaalisiin, visuaalisiin, tekstuaalisgraafisiin, esittäviin, konkreettisiin sekä valikollisiin ja arvollisiin ohjelmointiympäristöihin. Sivutavoitteellisissa eli voimaannuttavissa ohjelmointiympäristöissä sen sijaan hyödynnetään monimuotoisempia tapoja harjoitella ohjelmointiin liittyviä konsepteja joko käyttämällä vaihtoehtoisia tapoja ohjelmoida tai parantelemalla muita aktiviteetteja ohjelmoinnin avulla.