Software product lines and component reuse : impact on capabilities and competitiveness of an organization - Kuhalampi, Mikko (2019)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan Ohjelmistotuotantolinjojen (Software product lines) ja komponenttien uudelleenkäytön (Component reuse) vaikutuksia yrityksen kyvykkyyteen ja kilpailukykyyn. Toimintatapa liittyy olennaisesti myös uuden liiketoiminnan luomiseen ja yrityksen kykyyn hallita ohjelmistoprosesseja. Teoreettisena pohjana tutkielmalle käytetään ohjelmistotuotantolinjoihin ja ohjelmistokomponenttien uudelleenkäyttöön liittyvää aiempaa tutkimustietoa. Tutkielman kirjoittamisen aikana kirjoittaja toimi osana rekrytoinnin SaaS-palvelua tarjoavan yrityksen projektia, jossa tavoitteena on tuotevalikoiman laajentaminen kilpailuedun saamiseksi markkinalla. Kilpailu ohjelmistoliiketoiminnassa on kiihtynyt niin kovaksi, että yritysten täytyy jatkuvasti etsiä uusia tapoja kasvattaa liiketoimintaansa ja sitouttaa asiakkaitaan. Yritysten täytyy pystyä tuottamaan asiakkaalle aitoa lisäarvoa tarjoamalla pitkälle kehitettyä palvelua ja sopivia tuotteita heidän tarpeisiinsa. Tässä tutkielmassa käytiin läpi ohjelmistotuotantolinjojen käytön merkitys ja aiempi tutkimustieto aiheesta, sekä pyritään selvittämään ohjelmistotuotantolinjojen sekä komponenttien uudelleenkäytön vaikutus yrityksen kyvykkyyteen sekä kilpailukykyyn. Tutkimuskysymyksinä toimivat: miten ohjelmistotuotantolinjat ja komponenttien uudelleenkäyttö vaikuttavat organisaatioiden kyvykkyyteen ja kilpailukykyyn, mitä hyötyjä ja haittoja näillä toimintatavoilla on, mitkä ovat uudelleenkäytön vaikutukset uusien tuotteiden kehitykseen, ja miten yritykset hyödyntävät näitä toimintatapoja. Empiriaosiossa haettiin vastauksia näihin kysymyksiin kvalitatiivisen haastattelututkimuksen avulla. Tutkimus suoritettiin puolistrukturoituna teemahaastatteluna, ja siinä haastateltiin viiden eri SaaS-palveluita ja ohjelmistoprojekteja tarjoavien yritysten henkilöstöä. Tutkimus osoitti, että tutkittujen toimintatapojen implementointi ja niiden hyödyntäminen vaatii koko organisaation sitoutumista. Ohjelmistotuotantolinjat ja komponenttien uudelleenkäyttö toimintatapoina muun muassa tehostavat yrityksen ohjelmistokehitystä, mahdollistavat helpomman työvoiman liikkumisen yrityksen sisällä, ja tuovat tuotteille luotettavuutta ja laatua. Toisaalta nämä toimintatavat voivat myös hidastaa yrityksen kykyä reagoida tapahtuviin muutoksiin. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli löytää toimintatapojen hyödyt ja haitat, sekä ymmärtää niiden vaikutuksia yrityksen kilpailukykyyn ja kyvykkyyteen.