Työkyvyn muutokset ja niihin vaikuttavat tekijät merenkulkijoilla - Lankila, Krista (2019)
Merenkulkutyö sisältää omia erityispiirteitä, kuten työ- ja vapaa-ajan viettäminen samoissa tiloissa samojen henkilöiden ympäröimänä. Virikkeitä on rahti- ja matkustaja-aluksilla henkilökunnallekin, mutta ne ovat rajalliset. Yhteydenpito maihin muuttuu verkkojen toimimattomuuden vuoksi. Laivatyössä altistutaan myös kovalle melulle, jota pidetään fyysisenä stressitekijänä merenkulkualalla. Myös unenlaatu ja -määrä ovat heikommat laivatyöympäristössä. Merenkulkijoille on räätälöity reilu kolmivuotinen hyvinvointiohjelma ForMare, joka auttaa elämäntapamuutosten tekemisessä. Tämän työn tarkoituksena oli tutkia työkyvyn muutoksia ja niihin vaikuttavia tekijöitä ForMaren ensimmäisen seurantavuoden aikana 2016 vuonna aloittaneella ryhmällä. Tutkimuksessa selvitettiin myös iän, sukupuolen ja koulutustason yhteyttä työkykyyn, terveyteen ja mielialaan. Lisäksi tutkittiin, löytyykö eroavaisuuksia tuloksissa ryhmien välillä, josta toiset harjoittelivat itsenäisesti ja toiset valmentajan kanssa. Vuonna 2016 aloittaneista 57 vastasi kyselyyn sekä aktiivijakson lopussa että ensimmäisen seurantavuoden jälkeen. Näistä seitsemän naista ja 13 miestä harjoittelivat seurantavuoden ajan henkilökohtaisen valmentajan opastuksella. Tarkasteltaessa liikuntamääriä molempien ryhmien välillä huomattiin, että valmentajan kanssa harjoittelua jatkaneet liikkuivat seurantajaksolla merkitsevästi enemmän (p<0.05) (ka. 9,1 h/kk enemmän) verrattuna itsenäisesti harjoittelua jatkaneisiin. Tarkasteltaessa työkyvyn muutosta sekä mieliala (p=0.09) että terveys (p=0.17) vaikuttivat positiivisesti työkyvyn paranemiseen. Kun tarkasteltiin vain jälkimmäistä mittauskertaa, havaittiin, että erityisesti mieliala (p<0.001) selittää työkykypistemäärän tasoa. Taustamuuttujista osallistujien ikä, varustamo, osasto aluksella, asema aluksella ja koulutustausta eivät vaikuttaneet tilastollisesti merkitsevästi työkykypisteisiin. Tulosten mukaan naisilla oli suurempi riski (p=0.04) koetun työkyvyn heikentymiseen seurantajakson aikana. Tutkimustulosten perusteella voidaan todeta, että valmentajan kanssa harjoittelevat ovat itsenäisesti harjoittelevia aktiivisempia. Samoin voidaan todeta mielialalla olevan yhteys koettuun työkykyyn ja naisten kokevan voimakkaammin työkyvyn heikentymistä.