Päätöksenteko alkuvaiheen startup-yrityksessä : etnografinen tutkimus - Ventilä, Eveliina (2019)
Tämän Pro Gradu-tutkielman tarkoituksena on selvittää: minkälaisia päätöksiä alkuvaiheen startup-yritys joutuu tekemään? Startup-yritykset ovat tärkeä osa yhteiskunnan kehittymisen kannalta, koska ne tarjoavat ja etsivät uusia liiketoiminnan mahdollisuuksia ja synnyttävät uusia työpaikkoja. Uudet innovatiiviset startup-yritykset haastavat perinteisiä yrityksiä uudistumaan, luovat malliesimerkkejä joustavasta ja riskejä ottavasta yritystoiminnasta, sekä uudistavat yhteiskunnan toimialarakenteita. Alkuvaiheen startup-yrityksen toimintaa vallitsee jatkuva epävarmuus. Päätöksiä tehdään epävarmoissa olosuhteissa, joten oikean päätöksen tekeminen on ratkaisevan tärkeää menestyvän liiketoiminnan kannalta. Tutkimuksen perusteella alkuvaiheen startup-yrittäjä joutuu tekemään useita yrityksen toimintaa ohjaavia päätöksiä alkaen idean jalostamisesta liiketoiminnaksi. Tutkimuksen kirjallisuuskatsaus tarjoaa kattavan kuvauksen startup-yritykseen liittyvistä keskeisistä käsitteistä, malleista ja metodologioista. Tutkimuksen empiirinen osuus tarjoaa tietoa siitä, minkälaisia päätöksiä alkuvaiheen startup-yrittäjä joutuu tekemään, miten Cynefin päätöksentekomallia voidaan käyttää päätöksenteon tukena ja miten muuten päätöksiä voidaan jaotella.