Viestintäjohtajien näkemyksiä strategisesta viestinnästä ja sen rooleista - Ström, Emilia (2019)
Tämän pro gradu –tutkielman tavoitteena on laadullisesti tutkia viestintäjohtajien näkemyksiä strategisesta viestinnästä. Lisäksi tutkimuksen tarkoituksena on tuottaa lisätietoa strategisen viestinnän rooleista ja merkityksistä. Tutkielman teoreettinen viitekehys sisältää kaksi taustoittavaa teorialukua strategiasta ja strategisesta viestinnästä. Niiden jälkeen käsitellään tutkijoiden uusimpia eli vuosina 2016-2018 julkaistuja näkemyksiä strategisesta viestinnästä. Tutkimuksen aineisto on kerätty narratiivisten haastattelujen kautta haastattelemalla pörssiyhtiöiden viestintäjohtajia. Aineisto koostuu viestintäjohtajien kertomuksista sekä yleisestä pohdinnasta koskien strategista viestintää. Tutkielmassa sovelletaan narratiivista tutkimusta. Kertomusten eli narratiivien analyysin kautta löydettiin viestintäjohtajien näkemyksiä strategisesta viestinnästä. Näkemyksiä nostettiin strategisen viestinnän ominaisuuksista, onnistumisen edellytyksistä, haasteista ja sisäisistä vuorovaikutustilanteista. Lisäksi avattiin näkemyksiä viestijän ominaisuuksista, osaamisesta ja rooleista strategisen viestinnän tilanteissa. Kertomuksellisen eli narratiivisen analyysin kautta strategisen viestinnän kertomuksista löydettiin neljä tarinatyyppiä, jotka kuvaavat strategisen viestinnän rooleja ja merkityksiä. Tarinatyyppien perusteella voidaan todeta, että strategisella viestinnällä on pörssiyhtiöissä neljä erilaista roolia: strateginen viestintä pelastaa maineen, sitoo yhteisön, mahdollistaa strategian toteutumisen ja vauhdittaa liiketoimintaa.