Digitalisaation vaikutukset taloushallintopalveluita tuottaviin yrityksiin - Jylhä, Tommi (2019)
Nopeasti etenevä yhteiskunnan digitalisoituminen vaikuttaa merkittävästi useisiin työtehtäviin ja toimialoihin. Digitalisaation, automatisaation, robotiikan ja tekoälyn arvioivaan vievän jopa puolet työpaikoista seuraavien kahden–kolmenkymmenen vuoden aikana. Osan työtehtävistä odotetaan jopa kokonaan katoavan kehittyvän teknologian myötä. Digitalisaation etenemisessä on pohjimmiltaan kyse innovaatioiden diffuusiosta, uusien innovaatioiden käyttöönoton leviämisestä omaksujalta toiselle. Vastaavia, uuden teknologian aiheuttamia perustavanlaatuisia rakennemuutoksia on nähty teollisuuden vallankumouksesta lähtien. Aiemmissa merkittävissä muutoksissa uuden teknologian viemät työpaikat ovat korvautuneet uusilla, toisenlaista osaamista vaativilla työpaikoilla, mutta tällä kertaa vastaavasta kehityksestä ei olla yksimielisiä. Yksi suurimpia muutoksia kohtaava toimiala on taloushallinto, jonka tietyistä työtehtävistä odotetaan katoavan jopa 94–98 prosenttia. Tässä tutkimuksessa selvitettiin, miten digitalisaation, työtehtävien automatisaation, robotisaation ja tekoälyn kehittymisen odotetaan vaikuttavan taloushallinnon palveluita tuottavien yritysten toimialarakenteeseen, yksittäisiin organisaatioihin, työtehtäviin ja työntekijöihin Suomessa lähivuosina. Tutkimus suoritettiin haastattelututkimuksena, jonka kohteena oli 11 taloushallinnon palveluita tarjoavaa suurta yritystä Suomessa. Tutkimuksen tulosten mukaan teknologian kehittyminen johtaa merkittävään työvoiman vähennykseen taloushallinnon rutiinitehtävissä lähivuosien aikana. Haastatellut toimijat eivät kuitenkaan omalta osaltaan näe tarvetta merkittäville työvoiman vähennyksille, koska poistuvaa työtä voidaan korvata toisenlaisella, lähempänä asiakkaita tehtävällä konsultointi- ja asiantuntijatyöllä. Toisaalta uudet teknologiat tarvitsevat myös osaajia, joita ainakin jossain määrin pystytään kouluttamaan nykyisestä henkilökunnasta. Osa työvoiman vähennyspaineesta purkautuu eläkkeelle ja muutoin alalta pois siirtymisen kautta. Pienillä yrityksillä nähtiin olevan isoja enemmän vaikeuksia sopeutua muutokseen, jolloin näille jäävät vaihtoehdoiksi lähinnä sulautuminen, erikoistuminen tai toiminnan lopettaminen. Tutkimuksessa saadut tiedot auttavat ennakoimaan, kuinka merkittäviä muutoksia nopeasti kehittyvä teknologia on tuomassa toimialalle. Tulokset auttavat alan toimijoita oppimaan toisten organisaatioiden kokemuksista, näkemään saavutettavat hyödyt ja valmistautumaan muutokseen strategiavalintojen, johtamisen ja koulutuksen kautta.