SCADA-järjestelmien kyberturvallisuuden erityispiirteet ja parantaminen - Lipsanen, Tommi (2019)
Koko yhteiskunnan toiminta voi vaarautua kriittiseen infrastruktuuriin kohdistuvan kyberhyökkäyksen seurauksena. Ukrainassa tapahtui kyberhyökkäys SCADA-järjestelmään, jonka seurauksena sähköt katkesivat yli 200 000 ihmiseltä 1-6 tunnin ajaksi. Tämä kyseinen hyökkäys kohdistui SCADA-järjestelmään. SCADA-järjestelmät ovat yhdenlaisia teollisia valvonta- ja ohjausjärjestelmiä. Niitä käytetään muun muassa ohjaamassa ja valvomassa sähkön- ja vedenjakelun oikeanlaista toimintaa. Ne eroavat osittain käyttötarkoitukselta ja toiminnaltaan tavanomaisesta informaatioteknologiasta. SCADA-järjestelmään kohdistuvasta kyberhyökkäyksestä voi seurata merkityksellistä vahinkoa ihmisten terveydelle ja turvallisuudelle sekä paljon vahinkoa ympäristölle, joten kyberturvallisuuden tutkiminen tässä kontekstissa on tärkeää. Tilastot osoittavat, että SCADA-järjestelmiin kohdistuvien kyberhyökkäysten määrä on kasvanut vuosien saatossa. Tässä kirjallisuuskatsauksena tehdyssä tutkimuksessa perehdytään SCADA-järjestelmien kyberturvallisuuteen; sen erityispiirteisiin ja vaatimuksiin tavanomaiseen informaatioteknologiaan verrattuna, järjestelmiin kohdistuviin kyberhyökkäyksiin sekä kyberturvallisuuden mahdolliseen parantamiseen. Tutkimuksessa havaittiin, että SCADA-järjestelmissä on alettu käyttämään osittain samoja teknologioita, kuin tavanomaisessa informaatioteknologiassa. Tämä altistaa SCADA-järjestelmät uudenlaisille kyberuhkille ja hyökkäyksille. Lisäksi havaittiin, että kyberturvallisuuden parantamiseksi on monia käytäntöjä ja menetelmiä, joista keskeiseksi nousi esille erilaiset simulaatio- ja mallintamistekniikat. Näitä menetelmiä käytettäessä ja kehitettäessä täytyy ottaa huomioon SCADA-järjestelmien toiminnan erityisvaatimukset, joita ovat tosiaikaisuus, rajalliset laskentaresurssit sekä toiminnan jatkuvuus- ja turvallisuusvaatimukset.