“Ni meijän pitää olla siellä yötä, ku me ei ehkä pärjätä ilman aikuisia.” : varhaiskasvatuksessa tapahtuva yöhoito ympärivuorokautista hoitoa tarvitsevien lasten kokemana - Laakso, Iina; Janatuinen, Henna (2019)
Tässä laadullisessa tutkimuksessa tarkastellaan ympärivuorokautista hoitoa tarvitsevien lasten kokemuksia varhaiskasvatuskontekstissa tapahtuvasta yöhoidosta. Halusimme selvittää miten lapset kertomansa perusteella suhtautuvat yöhoidossa olemiseen sekä erityisesti jäsentää niitä tekijöitä, jotka lasten puheissa näyttivät edesauttavan tai heikentävän yöhoitoon liittyvän myönteisen kokemuksen syntyä. Tutkimukseen osallistui yhteensä 11 lasta eräästä Keski-Suomessa sijaitsevasta, vuorohoitoa tarjoavasta päiväkodista. Tutkimuksen aineisto kerättiin avointen haastattelujen avulla, jotka mahdollistivat vapaamuotoisen keskustelun tutkijoiden ja haastateltavien lasten välillä. Kyseiseen tutkimukseen osallistuneiden lasten kohdalla yöhoito näyttäytyi pääsääntöisesti myönteisessä valossa. Myönteisen kokemuksen syntyä edesauttavina tekijöinä koettiin esimerkiksi yöhoitaja ja yleinen turvallisuuden tunne, vertaissuhteet ja leikkiminen sekä vuorohoitoon liittyvät vapaudet ja erityispiirteet. Vastaavasti heikentävinä tekijöinä nähtiin turvattomuuden tunne ja koettu ikävä sekä rajalliset vaikuttamismahdollisuudet. Tämän tutkimuksen perusteella voidaan päätellä, että näiden myönteisen kokemuksen syntyä edesauttavien ja heikentävien tekijöiden tunnistaminen sekä yleisellä tasolla että päiväkotikohtaisesti on tärkeää, jotta varhaiskasvattajat pystyisivät omalta osaltaan tukemaan lasten myönteistä suhtautumista yöhoitoon.