Supramolekulaariset pyrofosfaattireseptorit, pyrofosfaatin biologinen merkitys ja analytiikka - Rajala, Anssi (2019)
Tässä opinnäytetyössä käydään läpi pyrofosfaatille selektiivisiä supramolekylaarisia reseptoreja, joita voidaan potentiaalisesti hyödyntää pyrofosfaatin bioanalyyttisissä tutkimuksissa. Pyrofosfaatti-reseptoreille esitellään vertailunvuoksi myös fosfaatti- ja ATP-reseptoreja. Tämän lisäksi tässä opinnäytetyössä käydään läpi pyrofosfaatin biologista merkitystä ja muita bioanalyyttisiä menetelmiä, joilla on mitattu pyrofosfaatti-pitoisuutta erinäisistä biologisista näytteistä. Opinnäytetyön tutkimusprojektissa kehitettiin menetelmää, jolla yritettiin mitata tunnetulla pyrofosfaatti-reseptorilla pyrofosfaattipitoisuuksia ihmisen polvinesteestä. Polvinestenäytteet tutkimuksiin toimitti Keski-Suomen keskussairaala. Projektissa saatiin paljon uutta tietoa, miten tämän kaltainen menetelmä kannattaa toteuttaa, mutta lopulta varsinaisia analyyttisiä tuloksia ei saatu tuotettua. Tämän epäillään johtuvan tutkitun reseptorin kemiallisista ominaisuuksista. Kaikki kokeet toteutettiin Jyväskylän yliopiston kemian laitoksella vuoden 2018 aikana.