Tammikuuilmiö ja volatiilisuus Yhdysvaltojen osakemarkkinoilla - Pehkonen, Laura (2019)
Rahoitusmarkkinoilla on havaittu esiintyvän useita säännönmukaisia kausittaisuuksia, joita kutsutaan anomalioiksi. Tässä tutkimuksessa keskitytään anomalioista tunnetuimpaan eli tammikuuilmiöön. Ilmiö on todiste tehokkaiden markkinoiden hypoteesia vastaan. Ilmiötä on tutkittu paljon erilaisin menetelmin ja tulokset ovat olleet ristiriitaisia. Useimmissa tutkimuksissa ilmiön on kuitenkin havaittu esiintyvän erityisesti markkina-arvoltaan pienten yhtiöiden osakkeissa.Ilmiön selittäjiksi on esitelty useita syitä, joista tunnetuimmat ovat verohypoteesi, informaatio-hypoteesi ja portfolion uudelleenmuodostamis -hypoteesi. Osassa tutkimuksista ilmiön on havaittu heikenneen tai jopa kadonneen markkinoilta.