"Cheekin semmosia lauluja, joissa Cheekki ei kiroile" : lasten kuuntelema musiikki 5-6-vuotiaiden kertomana - Keränen, Anne (2019)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, millaista musiikkia 5-6-vuotiaat kuuntelevat. Lapsuuden ja aikuisuuden rajan hämärtymisen myötä lastenmusiikki ei ole tänä päivänä enää vain aikuisten lapsille varta vasten tekemää, äänitettyä musiikkia, vaan suurelta osin myös peleissä, elokuvissa ja lapsille suunnatuissa ohjelmissa kuultavaa musiikkia. Tämän lisäksi lähtökohtaisesti nuoriso- ja aikuisyleisölle suunnattu musiikki saavuttaa lapsikuulijat yhä helpommin ja on heidän suosiossaan. Tutkimus toteutettiin yhdessä jyväskyläläisessä päiväkodissa parihaastattelemalla 5-6 - vuotiaita lapsia puolistrukturoidun teemahaastattelun menetelmin. Lisäksi haastattelutilanteessa ideoitiin jokaisen parin kanssa toivesoittolista, johon tutkittavat saivat listata mielimusiikkiaan. Tutkimukseen osallistui pareittain yhteensä 8 tutkittavaa. Aineisto analysoitiin aineistolähtöisen teemoittamisen menetelmin. Tulokset osoittivat, että 5-6-vuotiaat kuuntelevat laajasti monenlaista musiikkia. Lähtökohtaisesti nuoriso- ja aikuisyleisölle suunnattu musiikki oli aineiston analyysin perusteella muodostetuista musiikkigenreistä selkeästi suosituin. Tutkittavien mielestä lastenmusiikilla ja aikuisten musiikilla on eroa. Lisäksi tutkimuksesta kävi ilmi lasten tietoisuus siitä, millainen musiikki on lapsille sallittua ja mikä ei. Tutkimuksen perusteella kasvattajien on hyvä herätä pohtimaan omia käsityksiään lastenmusiikkiin liittyen. Lisäksi tutkimuksen perusteella voidaan alkaa kiinnittää enemmän huomiota varhaiskasvatuksessa ja kodeissa kuunneltavaan musiikkiin.