Massadatan ja analytiikan hyödyntäminen pk-yrityksissä - Krats, Henri (2019)
Digitaalisen datan määrä kasvaa kiihtyvää vauhtia ja dataa pidetään nykyään yritysten ja organisaatioiden tärkeänä liiketoiminnallisena voimavarana. Datan määrä on jo vuosia ollut niin suuri, että puhutaankin massadatan käsitteestä. Massadata on kuitenkin paljon muuta kuin vain sen suuri määrä, ja siksi yritykset ja organisaatiot etsivät siitä kilpailullista lisäarvoa data-analytiikan keinoin. Tässä kirjallisuuskatsauksena toteutetussa kandidaatintutkielmassa selvitettiin ja määritettiin massadatan ja data-analytiikan käsitteitä sekä niihin liittyviä tekniikoita ja teknologioita. Lisäksi tutustuttiin pk-yritysten liiketoiminnan ominaispiirteisiin. Tutkielman tavoitteena oli selvittää, millä tavoin pk-yritykset voisivat hyötyä massadata-analytiikasta ja asettaako massadatan hyödyntäminen pk-yrityksille erityisiä haasteita. Pienet ja keskisuuret yritykset muodostavat suurimman osan kaikista yrityksistä, mutta massadatan hyödyntäminen suomalaisissa pk-yrityksissä ei ole vielä kovin laajaa. Kilpailukykyään parantaakseen myös pk-yritysten tulisi voida hyödyntää massadataa liiketoiminnassaan ja käyttää data-analytiikkaa hyödyksi. Massadata tarjoaa mahdollisuuksia samalla tavalla niin pk-yrityksille kuin suuremmillekin organisaatioille. Pk-yritysten haasteiksi todettiin kuitenkin huomattavasti pienemmät resurssit, osaamisen puute sekä pk-yritysten johdossa ei välttämättä osata tunnistaa massadata-analytiikan tarjoamia mahdollisuuksia liiketoiminnalle. Tehokkaalla massadatan hyödyntämisellä pk-yritykset voivat saavuttaa kilpailullista etua esimerkiksi tehostamalla liiketoiminnan prosesseja sekä helpottamalla ja automatisoimalla päätöksentekoa. Massadataa voidaan myös hyödyntää markkinoinnin kohdentamisessa ja tehostamisessa sekä tuotekehityksessä ja kilpailijoiden analyysissa. Avoimen lähdekoodin teknologiat massadatan prosessointiin helpottavat pk-yrityksien mahdollisuuksia päästä toteuttamaan dataintensiivistä liiketoimintaa.