Word clouds and beyond : corpus linguistic self-study material package for English for academic purposes - Hokkanen, Jere (2019)
Englanti on akateemisen maailman yleiskieli, lingua franca. Tässä yhteisössä englannin kieli on välttämätön vaatimus täyteen osallistumiseen kansainvälisissä konteksteissa. Kolmannen asteen oppija tarvitsee akateemista englantia voidakseen kommuikoida: lukeakseen julkaisuja ja kirjoittaakseen kansainväliselle yleisölle. Tässä kommunikaatiotaidossa sanasto on keskeisessä roolissa, sillä akateeminen kielenkäyttö sisältää erikoistunutta sanastoa, ja omanlaisiaan sanastollisia, ja kieliopillisia rakenteita. Lisäksi akateeminen sanasto liittyy akateemiseen ajatteluun: käsitteitä kuvaavien sanojen ymmärtäminen voi olla keskeistä oppilaan oppiaineessa. Korpuslingvistiikan ohjelmalliset sovellukset tarjoavat mahdollisuuden ymmärtää akateemista englantia aidoissa käyttötarkoituksissa, ja toimia apuvälineenä sanaston, käsitteiden ja kirjoittamisen oppimisessa. Tämä tutkimus, joka on muodoltaan materiaalipaketti, hyödyntää korpuslingvistiikkaa tarjotakseen itseoppimismahdollisuuksia käyttäjille, jotka haluavat oppia akateemista englantia ja ymmärtää oppiaineensa keskeisiä käsitteitä paremmin. Tätä tarkoitusta varten tutkimus tukeutuu myös kognitiiviseen lingvistiikkaan, sillä käsitteiden merkitys mielessä on toinen keskeinen tekijä oppimisen ja ymmärtämisen kannalta.