Käyttäjän manipulaation ehkäisy - Pirilä, Mikko (2019)
Tässä tutkielmassa käydään läpi käyttäjän manipulaatiota, (engl. social engineering) tarkemmin sanottuna miten se ilmenee käytännössä ja miksi se on niin tehokas tapa tehdä tietoturvahyökkäys, sekä miten siihen voidaan varautua. Käyttäjän manipulaatio -hyökkäyksessä pyritään pääsemään käsiksi esimerkiksi organisaation tietokantaan tai yksityisen ihmisen tietoihin. Hyökkäys kohdistuu tietokoneiden ja muiden laitteiden sijasta käyttäjään, jota hyökkääjä pyrkii manipuloimaan saadakseen haluamansa. Nämä manipulaatiohyökkäykset perustuvat psykologiaan ja ihmisten perusominaisuuksiin, tehden niistä tehokkaita ja vaikeita ja joissain tilanteissa mahdottomia havaita ennen kuin on myöhäistä. Tutkielmassa kuvaillaan muun muassa käyttäjän manipulaatioon liittyviä erilaisia psykologisia tekijöitä, hyökkäysmetodeja ja hyökkäysten peruspiirteitä. Tämä tutkielma pyrkii avaamaan syitä sille, miksi käyttäjän manipulaatio on suuri ja verrattain tuntematon uhka. Käyttäjän manipulointi on suuri ongelma, koska uhri voi olla yksityinen henkilö tai yritys ja menetykset kummassakin tapauksessa voivat olla huomattavia. Esimerkiksi internet on pullollaan käyttäjän manipulointiin pyrkiviä pop up -mainoksia ja huijaussähköposteja. Yksi suurimmista ongelmista liittyen käyttäjän manipulaation on kyseisten hyökkäysten/huijausten tunnistaminen. Siksi onkin tärkeää tutkia aihetta ja ottaa selville, miten käyttäjän manipuloinnista syntyviä menetyksiä ja haittoja saadaan vähennettyä, sekä millaiset hyökkäykset ovat kaikista menestyksekkäimpiä. Tämän kirjallisuuskatsauksen tuloksena on katsaus käyttäjän manipulaatiosta, sekä siitä miksi se on tehokas hyökkäystapa ja miten mahdollisesti sitä voitaisiin ehkäistä. Tutkielman tuloksista voidaan päätellä, että käyttäjän manipulaatio ei saa sen vaatimaa huomiota tietoturvan suhteen, sekä, että sen aiheuttamat vahingot vuosittain ovat massiiviset. Ainoa tapa päästä näistä hyökkäyksistä eroon on loppujen lopuksi valistaa ihmisiä niiden vaaroista, mutta hyökkäysten monimuotoisuuden vuoksi se on käytännössä mahdotonta.