Taloushallinnon ostolaskuprosessin offshore-ulkoistamisen hyödyt : tapaustutkimus - Markkanen, Riina (2019)
Tässä tutkimuksessa on tutkittu case-yrityksen ostolaskuprosessin offshore-ulkoistamisen vaikutuksia Lean-periaatteiden toteutumiseen sekä potentiaalisesti ulkoistuksella saavutettavissa oleviin ei-taloudellisiin hyötyihin. Tutkimusaineisto koostui lomakekyselystä ja ryhmähaastatteluista. Sekä kyselyssä saatujen kvantitatiivisten tulosten että haastatteluissa tarkentuneiden vastausten perusteella ostolaskuprosessin ulkoistaminen on lisännyt prosessissa esiintyvän hukan määrää. Lisäksi virtausta ei ole saatu parannettua eikä vaihtelua tai ylikuormitusta poistettua kaikilta ostolaskuprosessiin sitoutuneilta henkilöiltä ja osastoilta. Ulkoistuksen myötä yrityksessä on saavutettu joitakin ei-taloudellisia hyötyjä. Näitä ovat tutkimuksen perusteella dokumentoinnin parantuminen ja ostolaskunkäsittelyhenkilöstön saatavuuden turvaaminen. Ulkoistuksen hyödyt eivät ole vastanneet odotuksia ja ulkoistuksesta on seurannut myös monia haittoja. Tutkimustulosten perusteella voidaan todeta, että ostolaskuprosessin offshore-ulkoistamiselle mahdollisesti mitattavissa olevat hyödyt ovat ennemmin ei-taloudellisia kuin taloudellisia. Kokonaisuutena arvioituna ei ostolaskuprosessin ulkoistamista voida case-yrityksessä pitää vaikutuksiltaan positiivisena. Yrityksen sisäisesti järjestetty prosessi oli saatu kehitettyä ennen ulkoistuksia niin tehokkaaksi ja joustavaksi, että edes tätä aikaisemmin vallinnutta prosessin laatutasoa ei ole enää pystytty tavoittamaan ulkoistuksen jälkeisenä aikana.