Hyvinvointiteknologiset ratkaisut kuluttajamarkkinoilla - Palo, Mikko (2019)
Tämän kandidaatintutkielman tarkoituksena on tarkastella erilaisia nykyaikaisia hyvinvointi- ja terveysteknologioita, ja niiden sovelluksia kuluttajamarkkinoille. Tutkimus toteutettiin systemaattisena kirjallisuuskatsauksena. Tässä tutkielmassa määritellään ja rajataan erityyppiset hyvinvointi- ja terveysteknologiset ratkaisut käyttötarkoituksensa mukaan ja tarkastellaan näiden vaikutuksia eri tyyppisille käyttäjille. Erilaiset hyvinvointiteknologiset laitteet, kuten aktiivisuusrannekkeet ovat viime vuosina nostaneet suosioitaan kuluttajamarkkinoilla. Näiden lisäksi myös erilaiset mobiililaitteisiin liitettävät terveydenseurantasovellukset ovat yleistyneet. Nämä tarjoavat kohtuulliseen hintaan tavalliselle kuluttajalle mahdollisuuden mitata ja seurata omaa terveydentilaansa, ja aktiiviliikkujillekin mahdollisuuden seurata liikuntasuorituksiaan ja palautumistaan. Näiden laitteiden keräämästä datasta voidaan tehdä erilaisia päätelmiä ja ehdottaa toimintamalleja käyttäjälleen esimerkiksi palautumisen suhteen. Huomioon otettavaa on myös julkisen terveydenhuollon mahdollisuudet hyödyntää tämänkaltaista terveysteknologiaa, etenkin IoT -ilmiön yleistyessä.