Median rajamailla : grounded theory -tutkimus suomalaisesta vastamediasta - Järvinen, Otto (2019)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena on tuottaa sosiaalitieteellinen teoria suomalaisesta Oikea media -vastamediajulkaisusta aineistolähtöistä grounded theory -metodologiaa käyttäen. Teorian muodostuksen lisäksi lähtökohtana on peilata aineistoa median yhteiskunnallisen roolin ja tietoauktoriteettien muutokseen sekä tarkastella vastamediaa vaihtoehtoisten representaatioiden tuottajana. Tarkoituksena on myös erotella toisistaan ilmiöön liittyvää termistöä, kuten vastamedia, valemedia ja valeuutinen sekä tutkia termien käyttöä vastamedian retoriikassa. Tutkimuksen näkökulma on teoreettinen sekä aineistolähtöinen, koska vastamedian tutkimuskenttä on hyvin tuore ja erityisesti suomenkielistä tutkimusta on tehty rajatusti. Aineistolähtöisesti ilmiötä pystyy lähestymään sen omilla ehdoilla ja tuottaa aineistosta sen todellisuutta mahdollisimman rehellisesti kuvaava teoria. Aihe on hyvin laaja ja linkittyy moniin erilaisiin ilmiöihin, joten tavoitteena on analyysin avulla luoda aineistosta yleinen teoria, jota voi peilata aikaisempaan vastamediatutkimukseen ja jonka eri osa-alueita on mahdollista tarkentaa jatkotutkimuksella. Analyysin myötä aineistosta muodostui teoria Oikea median sisällöstä arvokonservatiivisena vastarintana, joka ilmenee niin poliittisena toimintana, kilpailuna määrittelyvallasta sekä tietoauktoriteettien haastamisena. Vastarinnan keskeisimpinä voimina ovat tulkintani mukaan kokemus moraalisesta rappiosta, vastamedian kuluttajien arvojen näkymättömyys valtamediassa sekä institutionaalinen epäluottamus. Vaikka maahanmuuttovastainen agenda on selvästi läsnä aineistossa, tulkintani mukaan maahanmuutto toimii tämän vastarinnan symbolisena vihollisena, johon konkretisoituvat erilaiset yhteiskunnalliset epäkohdat, kuten viranomaisten ja median asenteellisuus tai pätemättömyys. Myös aineiston suhde tiedonmuodostukseen oli mielenkiintoinen ja tukee Tuukka Ylä-Anttilan huomiota siitä, että vastamedioiden ja populistisen retoriikan yksi tärkeimmistä työkaluista on vastatieto, eli valtavirran ulkopuolisiin tietolähteisiin ja tietoauktoriteetteihin vetoaminen.