LCI-5 -liikkumiskykyindeksin käännös, kulttuuriadaptaatio ja psykometriset ominaisuudet suomalaisilla alaraaja-amputoiduilla proteesin käyttäjillä - Becker, Paju (2018)
Johdanto: Kliinisessä työssä ja tutkimuskäytössä tarvitaan spesifisiä mittareita alaraaja-amputaation jälkeisen liikkumiskyvyn ja kuntoutuksen vaikutusten arviointiin. Käytettävien mittareiden tulee olla psykometrisilta ominaisuuksiltaan vahvaksi osoitettuja ja muilta käyttökelpoisuuteen vaikuttavilta ominaisuuksiltaan tarkoitukseensa sopivia. Liikkumiskykyä pidetään yhtenä tärkeänä alaraaja-amputaation jälkeisen kuntoutuksen osa-alueena. Alaraaja-amputoiduille proteesin käyttäjille suunnattuja liikkumiskykymittareita ei ole ollut saatavilla suomenkielisinä. Tutkimuksen tarkoituksena oli kääntää LCI-5 -liikkumiskykyindeksi (The Locomotor Capabilities Index-5, LCI-5) suomen kielelle, adaptoida se suomalaiseen kulttuuriin sopivaksi ja arvioida sen psykometrisiä ominaisuuksia suomalaisilla alaraaja-amputoiduilla aikuisikäisillä proteesin käyttäjillä.