Vakuutusyhtiöiden asiakkaiden halukkuus luovuttaa esineiden internetin dataa vakuutusyhtiöille - Ikävalko, Juuso (2019)
Esineiden internet (IoT) ja sen laitteiden tuottama data mahdollistaa moninaisten sovellusten ja palvelujen kehittämisen. Yksityiskohtainen data mahdollistaa reaaliaikaisen seuraamisen sekä analysoinnin, jolloin palveluntuottajat pystyvät tarjoamaan välittömän palautteen palvelun käyttäjälle. Tämä reaaliaikaisuus ja datan yksityiskohtaisuus luo ratkaisuja myös vakuutusyhtiöille, sillä heidän olisi mahdollista datan avulla arvioida yksittäisen asiakkaan riskitasoa, hinnoitella vakuutuksia sekä valvoa vakuutettuja kohteita. Ongelmaksi muodostuu ihmisten haluttomuus luovuttaa yksityiskohtaista ja henkilökohtaista IoT-dataansa tällaisiin tarkoituksiin. Tutkielman tarkoituksena on tutkia vakuutusyhtiöiden asiakkaiden halukkuutta luovuttaa esineiden internetin dataa vakuutusyhtiöille, sekä selvittää mitkä syyt edesauttavat tai estävät datan luovuttamisen. Tutkielman teoreettinen viitekehys rakennettiin kirjallisuuskatsauksessa löydettyjen havaintojen pohjalta. Viitekehyksessä IoT-datan luovuttamisen halukkuutta selvitettiin neljän eri tekijän avulla: halukkuus luovuttaa IoT-dataa, taloudelliset hyödyt, palvelua parantavat hyödyt ja yksityisyyden riskit. Tutkielman empiirisessä tutkimusosuudessa toteutettiin eri-ikäisille suomalaiselle suunnattu strukturoitu verkkokysely helmi-maaliskuussa 2019. Analysointiin hyväksyttiin yhteensä 126 vastausta. Tutkittavien muuttujien yhteyksiä selvitettiin SPSS-ohjelmalla toteutetulla lineaarisella regressio-analyysilla, jossa vertailtiin taloudellisten hyötyjen, palvelua parantavien hyötyjen ja yksityisyyden riskien suhdetta halukkuuteen luovuttaa IoT-dataa vakuutusyhtiöille. Empiirisen tutkimusosuuden tulokset tukevat rakennettua viitekehystä, sillä malli selittää 60,3 prosenttia vakuutusyhtiöiden asiakkaiden halukkuudesta luovuttaa esineiden internetin dataansa vakuutusyhtiöille. Tulosten pe-rusteella palveluja parantavilla hyödyillä on merkittävä positiivinen vaikutus halukkuuteen luovuttaa IoT-dataa vakuutusyhtiöille. Yksityisyyden riskeillä on merkittävä negatiivinen vaikutus. Taloudelliset hyödyt-muuttuja ei regres-sionanalyysin mukaan ole tilastollisesti merkittävä. Tämä on ristiriidassa aikaisempien tutkimusten kanssa.