Tunnetaitojen harjoittelu lukion musiikkikasvatuksessa - Ellilä, Juho (2019)
Tutkimuksen tavoitteena oli tutustua tunnetaitojen harjoitteluun osana lukion musiikkikasvatusta. Samalla tutustuttiin opiskelijoiden aiheeseen liittyviin käsityksiin ja kokemuksiin. Tutkimuksen tarkoituksena oli mallintaa, miten ja miksi tunnetaitojen harjoittelu soveltuu lukion musiikkikasvatukseen. Tutkimuksen kohteena oli erään varsinaissuomalaisen lukion toisen pakollisen musiikinkurssin opiskelijat. Tutkimus toteutettiin osallistuvana tapaustutkimuksena, jossa tutkija oli aktiivi- sena osana tapausta, jota tutkittiin. Tutkimusta varten tutkija piti kurssille opetuskokeiluja, joissa tutustuttiin tunnetaitojen harjoitteluun musiikin avulla. Musiikkia kuunneltiin ja improvisoitiin. Kuuntelun ja improvisaation aikana heränneistä tunteista, mielikuvista ja muistoista keskusteltiin. Keskustelua ohjattiin tunnetaitoja ja musiikillista tunteiden säätelyä. Tutkimuksen tuloksina voidaan raportoida, että tunnetaitojen harjoittelu soveltuu osaksi lukion musiikkikasvatusta. Tutkimukseen osallistuneilla opiskelijoilla oli jo ennen tutkimusta käsitys musiikin ja tunteiden välisestä suhteesta ja tunteiden säätelystä. Tunnetaitojen harjoittelu oli mielekästä vaihtelua tavallisille musiikintunneille. Tulosten perusteella voidaan todeta, että tunnetaitojen harjoittelu soveltuu opiskelijoiden mielestä osaksi lukion musiikkikasvatusta. Metodi on myös lukion opetussuunnitelman perusteet 2016 mukainen.