"Doping-pelleily" urheilun hyvän kertomuksen tiellä - Koski, Kalle (2019)
Tämä pro gradu -tutkielma käsittelee nuorten urheilijoiden mielipiteitä ja näkemyksiä urheilun arvopohjasta ja dopingista urheilun moraalisena kysymyksenä. Tutkimus on tyyliltään hermeneuttis-laadullinen tapaustutkimus, jossa pyritään ymmärtämään urheilun arvopohjan nykytilaa nuorten urheilijoiden silmin, sekä luomaan kattavan kuvan dopingilmiöstä eri näkökulmista painottaen nuorten mielipiteitä. Tutkimus ei pyri antamaan tarkkoja vastauksia, vaan tarkastelee urheiluun liittyviä eettisiä ja moraalisia tulkintoja, joita nuoret urheilijat siitä tekevät. Tutkimuksen kirjallisuuskatsaus rakentuu urheiluun liittyvän etiikan ja moraalin, sekä dopingilmiön historian, määrittelyn ja erilaisten näkökulmien tarkastelulla. Sen avulla pyritään rakentamaan kattava kuva urheilun arvopohjasta ja dopingista urheilun moraalisena kysymyksenä. Itse tutkimusaineisto muodostuu eri ikäluokkia edustavien länsisuomalaisten yleisurheilevien nuorten antamista haastatteluista, jotka on analysoitu laadullisen tutkimuksen periaatteiden mukaan. Nuoret urheilijat käyvät haastatteluissa läpi omaan urheilemiseensa ja urheiluun yleisesti liittyviä moraalisia ja eettisiä kysymyksiä, sekä kertovat mielipiteensä ja ajatuksensa dopingista moraalisena kysymyksenä. Nuoret kokevat urheilun itselleen merkitykselliseksi ja itsearvoiseksi toiminnaksi, joka vastaa edelleen nykypäivänkin urheiluun liitettävää perinteistä hyvää kertomusta. Urheilu koetaan kasvatukselliseksi ja rehelliseen elämäntapaan tukevaksi toiminnaksi, jonka oikein toteuttamalla nähdään olevan moraalisesti hyvää. Nuoret eivät kuitenkaan koe urheilun arvopohjan toteutuvan täysin samalla tavalla huippu-urheilun tasolla, mikä aiheuttaa moraalisia lieveilmiöitä kuten doping. Doping itsessään näyttäytyy nuorille vahvasti negatiivisena, epärehellisenä ja ristiriitaisena toimintana, joka sotii urheilun perusarvoja vastaan. Tästä huolimatta huippu-urheilijoiden ratkaisuita pystytään ymmärtämään, ja nuoret osaavat hahmottaa dopingilmiöön liittyen useita eri näkökulmia.