Systemaattinen kirjallisuuskatsaus nuorten taloudellisista toimintamahdollisuuksista - Holappa, Taina (2019)
Tutkielma tarkastelee nuorten taloudellisiin toimintamahdollisuuksiin vaikuttavia tekijöitä systemaattisen kirjallisuuskatsauksen avulla. Tässä tutkimuksessa taloudelliset toimintamahdollisuudet käsitetäänyhdistelmäksiasenteita, tietoja, taitoja ja itsetehokkuutta rahan hallintaa koskevien yksilön tilanteeseen parhaalla tavalla soveltuvien päätösten tekemiseksi. Taloudelliset toimintamahdollisuudet realisoituvasitä mahdollistavassa ympäristössä, jossa tulee olla mahdollisuus päästä myös tarkoitusten mukaisten taloudellisten palvelujen piiriin. Tutkimuskysymyksiksi on asetettu kaksi kysymystä: mitkä tekijät vaikuttavat nuorten taloudellisiin toimintamahdollisuuksiin sosiaalitieteitä koskevien tutkimusten perusteella ja miten nuorten taloudellisia toimintamahdollisuuksia on voitu edistää sosiaalityön keinoin tutkimusten perusteella. Tutkielman kohdetta taustoitetaan tarkastelemalla sosiaalityön suhdetta ihmisten taloudellisiin kysymyksiin sekä nuorten taloudellista toimijuutta tutkimuskohteena. Tutkimuksen teoreettisena viitekehyksenä toimii toimintamahdollisuuksien teoria. Tutkielmassa on käytetty aineistona yhteensä 21 sosiaalitieteitä koskevaa kansainvälistä tutkimusta, jotka on julkaistu vuosien 2009–2018 aikana. Aineiston analysointi toteutetaan kahdessa vaiheessa. Ensin teemoitellaan aineistosta esiin nousevia aiheita kahden eri tutkimuskysymyksen kautta erikseen. Tutkielmassa nuorten taloudellisiin toimintamahdollisuuksiin vaikuttavina tekijöinä jäsennetään neljä teemaa: nuorten yksilölliset ominaispiirteet, nuorten erityisen tuen tarve, vanhempien vaikutus sekä koulutus ja työ. Tutkielmassa sosiaalityön keinoina edistää nuorten taloudellisia toimintamahdollisuuksiin paikannetaan interventioita, joita on toteutettu kolmessa erilaisessa kontekstissa: heikossa asemassa olevat nuoret Amerikan Yhdysvalloissa, lastensuojelun sijaishuollon asiakkaina olleet nuoret Amerikan Yhdysvalloissa sekä kehitysmaissa asuvat nuoret. Toisessa vaiheessa tutkimusaineistoa analysoidaan rakentamalla tutkimusten keskeisistä tuloksista kriittinen tulkitseva synteesi. Tutkimuksen tulokset raportoidaan kolmessa tasossa: nuorten taloutta koskevien tavoitteiden määrittelemistä käsittelevä tutkimus, nuorten taloudellisten toimintamahdollisuuksien tilaa käsittelevä tutkimus ja nuorten taloudellisten toimintamahdollisuuksien edistämiseen kohdistuvien interventioiden tutkimus. Tutkielman johtopäätöksissä vastataan tiivistettynä tutkimuskysymykseen ja reflektoidaan tutkimuksen tulosten keskeistä antia sosiaalityön tutkimukselle ja käytännön työn kehittämiselle.