Production of pharmaceutical radioisotopes - Eerola, Orvokki (2019)
Pro gradu- tutkielmassani perehdyn radioisotooppituotantoon, sen haasteisiin sekä radiolääkkeiden eri käyttötarkoitusten esittelyyn. Työssä käydään läpi perusedellytyksiä ja käsitteitä radiolääkkeiden turvalliselle ja tarkoituksenmukaiselle käytölle ja tuotannolle. Radioisotooppeja voidaan tuottaa niin hiukkaskiihdyttimillä kuin ydinreaktoreissakin. Lisäksi tietyillä generaattorimenetelmillä voidaan itse käyttöpaikalla tuottaa lyhytikäisiä isotooppeja, jotka ovat pitkäikäisten isotooppien hajoamistuotteita. Joitain isotooppeja voidaan hyödyntää sellaisenaan, mutta usein niitä tarvitsee jatkojalostaa liittämällä biologisiin tai kemiallisiin yhdisteisiin. Keskeisiä haasteita ja menetelmiä kiihdytintuotannossa käydään läpi tarkemmin fluori-18, jodi-123 ja aktinium-225 isotoopeille.