En beskrivning av en skola som en flerspråkig miljö - Volkov, Emilia (2019)
Monikielisyyden määrä suomalaisissa kouluissa on kasvanut ja aiheuttaa haasteita opetukseen ollen myös mielenkiintoinen ilmiö. Monikieliset luokat tarvitsevat monikielisyyttä tukevaa opetusta. Sen toteuttamiseksi tarvitaan tutkimuksiin perustuvaa tietoa ja tämä tutkimus pyrkiikin kuvaamaan yhtä monikielistä koulua ja niitä kieli-ideologioita, jotka mahdollisesti kohtaavat koulussa. Tutukimus on toteutettu etnograafisella otteella ja materiaali analysoitu laadullisella sisällönanalyysilla. Lisäksi apuna on käytetty diskurssianalyysia ja koulumaisemia. Tutkimuskohde on suomenkielinen koulu ruotsinkielisellä pohjanmaalla ja materiaali on kerätty sieltä opetuskokeilun aikana. Tutkimuksessa selviää, että koulu on monikielinen ympäristö ja että opettajien ilmentämät kieli-ideologiat eivät vastaa oppilaiden arkea koulussa. Opettajien ideologiat ovat lähmpänä nationalistista kieli-ideologiaa kun taas oppilaiden arkea kuvaa paremmin pluralistinen ideologia. Opettajien mielestä kaikki kielet ovat kuitenkin tärkeitä, tämä ei vain näy opetuksessa. Opettajien kieli-ideologioilla on iso vaikutus oppilaiden koulunkäyntiin. Ne näkyvät koulun tektsetissä ja sisustuksessa ja oppilaat kohtaavat niitä päivittäin. Vaikka opettajat ovat positiivisia muitakin kieliä kuin suomea kohtaan, pitäisi sen olla näkyvää oppilaillekin.