Kyberrikoksista ilmoittaminen poliisille : kaupunkien ja poliisin välinen yhteistyö - Valkama, Sari (2019)
Kyberrikollisuus on yksi tämän päivän suurimpia ongelmia. Kyberrikollisuus on termi, joka määritellään eri tavoilla eri yhteyksissä, mutta sitä voidaan käyttää kuvaamaan laajasti erilaisia rikoksia, joissa käytetään tietoverkkoja hyödyksi suoraan tai epäsuorasti tai tietoverkot ovat suoria tai epäsuoria koh-teita. Kyberrikokset saavat jatkuvasti uusia muotoja, mikä vaikeuttaa niiden tunnistamista ja niihin varautumista. Poliisi pitää Suomessa yllä kyberrikollisuuden tilannekuvaa ja sen ylläpitämisen kannalta olisi olennaista, että kyberrikoksista ilmoitettaisiin poliisille. Tällä hetkellä kuitenkin monet rikokset jäävät ilmoittamatta, mutta miksi? Sitä ei ole vielä oikeastaan tutkittu ja siitä lähdettiin tätä tutkimusta tekemään. Tutkimusongelma voitiin tiivistää kysymykseen: Miksi kaikista kyberrikoksista ei ilmoiteta poliisille? Tutkimusmenetelmäksi valittiin tapaustutkimus ja tiedot kerättiin puolistrukturoiduin haastatteluin. Tutkimukseen saatiin mukaan yhdeksän kaupunkia eri puolilta Suomea. Haastatteluista löytyneet syyt voidaan tiivistää kahdeksi isommaksi kokonaisuudeksi. Kyberrikoksista ilmoittamisesta koetaan olevan enemmän haittaa kuin hyötyä ja kaikista kaupungeissa havaituista tapahtumista ei tule tietoa ilmoituksen tekemisestä päättäville tahoille asti. Haastatteluissa kerättiin myös käytännön kehitysehdotuksia poliisille. Tulosten mukaan laadittiin lista toimenpiteistä, joilla voisi olla mahdollista lisätä kyberrikosilmoitusten määrää.