Musiikkiasenteiden sosiopoliittiset ja ideologiset yhteydet - Saarinen, Kalle (2019)
Maisterintutkielmani käsittelee eksploratiivisesti musiikkiasenteiden ja sosiopoliittisesti merkittävien asenteiden ja uskomusten yhteyttä. Tutkielman tavoitteena on tutkia kyseisen ilmiön moninaisia esiintymistapoja ihmisten musiikkiasenteisiin liittyvissä diskursseissa. Tutkimuksen teoreettisessa taustassa on yhdistelty sosiaalipsykologiassa käytettyä asennetutkimuksellista perinnettä musiikkisosiologiseen ja musiikin sosiaalipsykologiseen teoriataustaan. Tutkielma pyrkii vastaamaan siihen, millä tavoin ihmisten musiikkiasenteet ovat yhteydessä yhteiskunnallisesti merkittäviin asenteisiin ja uskomuksiin. Tutkimus suoritettiin analysoimalla kahdeksan haastattelun muodostamaa aineistoa IPA- menetelmällä. Aineiston analyysin perusteella musiikkiasenteet voivat olla kytköksissä sosiokulttuuriseen tietoon, sosiopoliittisiin asenteisiin, uskomuksiin, identiteettiin ja sosiaalisiin kategorioihin. Asenteiden mahdollisista kytköksistä tarvitaan kuitenkin laajempaan yleistettävyyteen pyrkiviä lisätutkimuksia.