Koneoppimisen hyödyntäminen kaupallisen lentoyhtiön toiminnoissa - Korpela, Jari (2019)
Tämä kandidaatintutkielma on kirjallisuuskatsaus, jonka tarkoituksena on selvittää, miten koneoppimista voitaisiin hyödyntää lentoyhtiön tärkeimmissä toiminnoissa. Tarkoituksena on parantaa tietojärjestelmäasiantuntijoiden ymmärrystä lentoyhtiön toiminnoista ja lentoyhtiön henkilöstön ymmärrystä koneoppimisen menetelmistä ja toimintaperiaatteista. Tutkielmassa esitetään perusteet valituille lentoyhtiön toiminnoille. Käsitellyt toiminnot ovat: lentolippujen hinnoittelu, työaikojen suunnittelu, myöhästymisten ennustaminen, lentoturvallisuus ja menetelmät sekä lentämisen automaation ratkaisut. Koneoppimisen toimintaperiaatteiden vuoksi hyödyntämistä tulisi suunnitella toimintoihin, joissa ei käytetä sääntöpohjaisia ratkaisuja. Asiantuntijoiden hyödyntäminen ohjatussa oppimisessa ja heidän kokemuksensa tietojen esikäsittelyssä pitäisi hyödyntää. Ratkaisuissa tulisi koneoppimisen mahdollisuuksilla tukea tavoiteltuja hyötyjä. Myöhästymisten ennustamisessa on saavutettavissa uusia hyötyjä uusilla menetelmillä. Lisäksi simulaattorikoulutuksen ja lennontaltiointijärjestelmien kautta olisi mahdollista saada lentoturvallisuuteen ja lentomenetelmien koulutukseen selviä parannuksia.