Romaani puheenvuorona kulttuurisessa dialogissa : vastuun ja välinpitämättömyyden representaatiot Markus Nummen teoksessa Karkkipäivä - Niemeläinen, Laura (2018)
Tässä tutkielmassa selvitän, miten tarkastelemani teos hyödyntää yhteiskunnalliselle romaanille ja kirjallisuudelle yleensä tyypillisiä ja aihetta esiin nostavia vaikuttamisen keinoja. Tuon esille erityisesti laajemmin välinpitämättömyyteen ja vastuunkantoon viittaavia representaation tapoja. Keskityn tarkastelemaan, millä tavoin romaanin voidaan katsoa osallistuvan aikansa sosiaalityötä ja yhteiskunnallisia ongelmia koskevaan kulttuuriseen dialogiin, sekä sitä, missä määrin teos rohkaisee lukijaa tekemään yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen pyrkiviä tulkintoja. Teos osallistuu omana puheenvuoronaan diskurssiin, joka käsittelee lastensuojelutyön haasteellisuutta, ja sitä kautta asettaa lukijan nähtäville laajempia ongelmia, joille tämän on houkuttavaa lähteä pohtimaan vaihtoehtoisia ratkaisuja. Teoksessa vaikuttamisen keinoina ovat erityisesti tekstiin rakennettu peilirakenne, fokalisaatio ja metafiktiivisyys, sekä sisällöllisesti monipuolisin äänin esiin tuotu yhteiskunnallisen vastuun tematiikka, joiden kautta sosiaalinen todellisuus välittyy.