VIX-indeksi sijoitusportfolion riskinhallinnan välineenä : optimaalinen suojausaste - Varila, Ville (2019)
Tässä työssä tarkastellaan VIX–indeksillä tapahtuvaa suojausta osakkeille, joukkovelkakirjoille ja kiinteistöille sekä näistä muodostetuille neljän eri allokaation portfolioille. Omaisuusluokkien ja portfolioiden ehdolliset volatiliteetit sekä ehdolliset korrelaatiot muodostetaan DCC-GARCH(1,1) –mallin avulla. Tämän jälkeen dynaamisia suojausasteita verrataan lineaarisella regressiolla muodostettuihin staattisiin suojausasteisiin. VIX–indeksiin pohjautuvilla instrumenteilla tapahtuvaa suojausta on tarkasteltu aiemmin lähinnä osakeportfoliolle riskinhallinnan tai hajautuksen näkökulmasta. Tämä työ laajentaa aiheen aiempaa kirjallisuutta sisällyttämällä kiinteistöt osaksi suojattavaa portfoliota. VIX–indeksi ja siihen perustuvat instrumentit ovat sijoitusportfoliolle potentiaalinen riskinhallinnan väline, sillä VIX–indeksin tuottojen on havaittu korreloivan negatiivisesti S&P 500 –indeksin tuottojen kanssa. Tämä tuottojen korrelaatio on negatiivisimmillaan markkinaromahdusten aikana. Työn tulokset ovat yhdenmukaisia aikaisemman kirjallisuuden kanssa niin korrelaatioiden kuin suojausasteidenkin näkökulmasta. Tulosten perusteella staattiset ja dynaamiset suojausasteet poikkeavat toisistaan varsin paljon jokaisen omaisuusluokan ja portfolion kohdalla. Osakkeiden ja kiinteistöjen suojausasteet käyttäytyvät hyvin samankaltaisesti, mutta kiinteistösijoituksen suojausaste ja sen vaihteluväli on keskimäärin suurempi. Kiinteistöjen lisäämisellä portfolioon havaittiin olevan suojausastetta nostava vaikutus.