Det franska presidentvalet 2017 som det förmedlades i Hufvudstadsbladet - Marttila, Satu (2019)
Pro gradu- tutkielman tarkoituksena oli selvittää mitä vuoden 2017 Ranskan presidentinvaalikampanjasta ja presidenttiehdokkaista kirjoitettiin vaalikampanjan aikana Hufvudstadsbladet- lehdessä. Hufvudstadsbladet valikoitui lähteeksi sen vuoksi, että se on lukijamäärältään suurin Suomessa julkaistava ruotsinkielinen sanomalehti. Tutkielman aineisto koostui 136 Hufvudstadsbladet- lehdessä julkaistusta tekstistä, jotka käsittelivät vuonna 2017 järjestettyjä Ranskan presidentinvaaleja. Analysoin aineiston aineistolähtöisen laadullisen sisällönanalyysin avulla. Loin materiaalin pohjalta 27 kategoriaa. Vaaleissa oli ehdolla yhteensä 11 ehdokasta, joista kahdeksan mainittiin lehdessä. Viisi eniten mainittua presidenttiehdokasta olivat järjestyksessä Marine Le Pen, Emmanuel Macron, François Fillon, Jean-Luc Mélenchon ja Benoît Hamon. Lukija sai tutkimukseni mukaan eniten tietoa Le Pen:stä, kun taas Fillon jäi skandaaleja lukuun ottamatta melko tuntemattomaksi ehdokkaaksi hänen suosiostaan ja vaalimenestyksestään huolimatta. Uutisointi oli mielestäni kattavaa ja luotettavaa, sillä tieto oli linjassa muiden lähteiden kanssa lukuun ottamatta muutamaa pientä virhettä vaaliohjelmien yhteydessä. Hufvudstadsbladet onnistui mielestäni välittämään Ranskan presidentinvaalien merkityksen sekä kansallisesta että kansainvälisestä näkökulmasta. Tosin lukija, joka ei tunne ranskalaista puoluekenttää ja poliitikoita, olisi hyötynyt faktaruudusta, jossa olisi ollut listattuna ja lyhyesti esiteltynä kaikki presidenttiehdokkaat ja vaaleissa mukana olleet puolueet.