The benefits and challenges of raising a child bilingual : views of Finnish-English bilingual families living in Finland - Takala, Ellinoora (2019)
Tämän Pro Gradu-tutkielman aihe on kaksikielisyys ja lasten kasvattaminen kaksikielisiksi. Tutkielmani perustuu seitsemään kaksikielisen (suomi-englanti) Suomessa asuvan perheen haastatteluun. Perheiden elämäntilanteet olivat hyvin erilaiset, joten sain haastatteluista paljon monipuolista tietoa, jota pystyin vertailemaan. Tutkielmassa on käytetty laadullista tutkimusmenetelmää, sillä se toimi tässä aiheessa hyvin ja sen avulla oli mahdollista saada kaksikielisten lasten vanhemmilta myös konkreettisia esimerkkejä muun muassa lasten kielen käytöstä sekä kaksikielisyyden hyödyistä ja haitoista. Pääaino on kaksikielisyyden hyödyissä ja haasteissa, sillä niitä ei ole suomi-englanti kaksikielisten perheiden kohdalla vielä tähän mennessä tutkittu kovin paljon. Haastatteluiden perusteella kaksikielisyydestä löytyy enemmän hyötyjä kuin haasteita. Esiin tulleita hyötyjä olivat muun muassa työnhaussa kielitaito on hyödyksi työmarkkinoiden kansainvälistymisen takia ja avoimempi suhtautuminen toisiin kulttuureihin. Haasteet, joita perheet ovat kohdanneet lasten kaksikieliseksi kasvattamisessa, ovat olleet melko vähäisiä. Joitakin haasteita on kuitenkin ollut. Esimerkiksi monilla vanhemmilla, etenkin englannin natiivi-puhujilla, on ollut joskus hankalaa pitää kielenkäyttö johdonmukaisena. Eli, jos tavoitteena on, että toinen vanhemmista puhuu lapselle aina englantia, niin hän käyttäisi mahdollisimman vähän suomea.