IoT:n hyödyntäminen terveydenhuollossa - Koski, Topias (2019)
Tämä kirjallisuuskatsauksena toteutettu tietojärjestelmätieteen kandidaatintutkielma tutkii IoT:n, eli esineiden internetin, hyödyntämistä terveydenhuollossa. Aihe on ajankohtainen ja lähdemateriaali onkin lähes kokonaisuudessaan 2010-luvulta. Tutkielma tarkastelee ensin IoT:n ja terveydenhuollon terminologiaa ja tämänhetkistä tilaa sekä terveydenhuollon tarvetta muutoksille, minkä jälkeen vastataan tutkimuskysymyksiin: mitä uusia mahdollisuuksia IoT tarjoaa terveydenhuollolle ja mitä haasteita liittyy IoT:n hyödyntämiseen terveydenhuollossa. IoT:n tarjoamia uusia mahdollisuuksia ovat tutkimuksen mukaan muun muassa uudet sovellukset ja palvelut, tehokkuuden lisääminen terveyden ja kroonisten sairauksien seurannassa sekä vanhusten hoidossa, terveydenhuollon kustannusten ja laitteiden häiriöaikojen vähentäminen, sekä tehokkaampi tilastojen koonti ja vaarallisten käyttäytymispoikkeamien esiasteiden tunnistaminen. IoT:n terveydenhuollossa hyödyntämiseen liittyviä haasteita puolestaan ovat ongelmat liittyen muun muassa standardointiin, teknologian siirtymiseen, epäyhtenäisiin laitteisiin, uusien sairauksien tutkimisen tarpeeseen, riittävään liikkuvuuteen, vähentyneeseen kontaktiin potilaiden ja hoitohenkilökunnan välillä, käyttöönottoon sekä tärkeimpänä tietosuojaan ja yksityisyyteen. Tutkimuksessa päädyttiin johtopäätökseen, että aiheeseen liittyvät haasteet vaativat lisätutkimusta. Tämä tutkimus on hyödyllinen niille, jotka ovat kiinnostuneet IoT:n terveydenhuollossa hyödyntämisen nykytilasta, sekä etenkin tulevaisuudesta, mahdollisuuksista ja haasteista.