How augmented reality games can improve social health : case Pokémon GO - Kosonen, Helena (2019)
Tämän tutkielman tarkoituksena on tutkia lisättyä todellisuutta hyödyntävien pelien sosiaalisia ja terveydellisiä vaikutuksia. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää suomalaisten Pokémon GO pelaajien mielipiteitä ja selvittää yksilöllistä kuuluvuutta. Lisäksi selvitetään muita terveydellisiä vaikutuksia, joita lisätyn todellisuuden pelit, keskittyen Pokémon GO peliin, tuovat. Tutkimusmenetelmänä käytetään kyselytutkimusta. Lisätyn todellisuuden pelit, jotka vievät pelaajan ulos, ovat koko ajan kehittymässä ja lisääntymässä. Liikuntaan kannustavia pelejä on jo paljon, mutta harvat niistä saavat pelaajat kokemaan sosiaalista kanssakäymistä kasvokkain toisten ihmisten kanssa. Liikunnan vähäisyys, sosiaalinen ahdistuneisuus sekä sosiaalisten suhteiden heikkeneminen ovat suuria ongelmia sekä yksilön että yhteiskunnan kannalta. Pelien on tutkittu antavan positiivisia vaikutuksia pelaamisen alkuvaiheessa, mutta niiden pitkäaikaisvaikutteita tulee tutkia lisää. Tämä tutkimus antaa arvokasta tietoa pelin vaikutuksista vuosi pelin julkaisemisen jälkeen suomalaisten pelaajien yhteisöllisyydestä ja sukupuolten välisistä eroista. Tutkimuksen tuloksissa selviää, että sukupuolten väliltä ei löydy merkittäviä eroja. Suomalaiset pelaajat pitävät pelin yhteisöstä ja vain joka kymmenes suomalainen pelaaja pelaa peliä aina yksin. Tutkimus viittaa pelaajien lisääntyneeseen fyysiseen aktiivisuuteen ja yhteisöllisyyteen, jotka johtuvat pelistä.