Idrottande gymnasieelevers uppfattning om mental styrka - Mård, Linda (2019)
Syftet med pro gradu - avhandlingen var att undersöka hur tävlingsidrottande gymnasieelever uppfattar mental styrka och dess samband med idrottsprestationen. Fyra idrottande ungdomar på nationell nivå deltog i undersökningen. Undersökningen utfördes kvalitativt, genom öppna intervjuer. Resultaten visar att idrottande gymnasieelever upplever att mental styrka har fem olika delområden. Dessa är självförtroende, att återhämta sig efter besvikelse, hantering av press, målmedvetenhet samt motivation och fokus. Dessutom framkom den mentala träningen starkt i intervjuerna, så mental träning blev en egen, sjätte huvudkategori. Resultaten i denna undersökning visar att idrottande gymnasieelever upplever mental styrka liknande som idrottare i tidigare undersökningar. Idrottarna upplevde ofta att det viktigaste delområdet i mental styrka var det som de själva saknade. Idrottarna hade mycket kunskap om mental styrka men det svåra verkar vara att applicera den kunskapen till det egna livet. Denna undersökning ger en inblick i hur idrottande gymnasieelever kan tänka kring mental styrka, men på grund av det låga antalet deltagare kan man inte dra långtgående slutsatser på basen av denna undersökning. Mera forskning inom detta område behövs.