Ansaintamallit videopeliteollisuudessa : hyödyt ja ongelmat - Ahola, Jouni (2019)
Tässä kandidaatintutkielmassa tutustuttiin videopeliteollisuuden ansaintamalleihin kirjallisuuskatsauksen avulla. Kandidaatin tutkimuksen tavoitteena oli selvittää videopeliteollisuudessa esiintyvien ansaintamallien mahdollisia hyötyjä sekä haittoja. Kandidaatin tutkimuksessa selvisi, että Free-to-Playansaintamallit ovat kasvattaneet suosiotaan ja niiden hyötynä on mahdollistaa suurempi käyttäjämäärä ja potentiaalisesti suuremmat tulot pelistä hyödyntämällä virtuaalihyödykkeiden kaupankäyntiä. Free-to-Play-ansaintamalleihin kuitenkin liitettiin eettisiä ongelmia kuten ongelmallinen pelisuunnittelu ja uhkapelaamista muistuttavien virtuaalihyödykkeiden myynti. Pay-to-Playansaintamallien etuna oli niiden parempi ennustettavuus, mutta ongelmina pidettiin niiden heikompaa tuottavuutta sekä pelaajien vaikeampaa houkuttelua pelin pariin. Lisäksi tutkimuksessa selvisi, että niin sanotut hybridiansaintamallit, joissa yhdistellään Free-to-Play- ja Pay-to-Play-ansaintamallien ansaintakeinoja, ovat nousseet uusimmaksi trendiksi videopeliteollisuudessa.