Olen aina ollut "se lihava" : minäkäsityksen rakentuminen painonhallintapuheessa - Peura, Ruut (2019)
Suomessa on yli 2,5 miljoonaa ylipainoista aikuista ja joka neljäs aikuisista on lihava. Vaikka käyttäytymisen muutokseen pyrkivät interventiot kykenevät painonpudotukseen, on havaittu, että painonhallinta jää helposti vain yritykseksi, eikä pysyviä tuloksia saavuteta. On huomattu, että painonhallinnan onnistumiseen liittyvät vahvasti psykologiset tekijät ja lupaavaa näyttöä on hyväksymis- ja omistautumisterapian (HOT) eli (Acceptance and Commitment Therapy, ACT) käytöstä painonhallinnassa. Painonhallintaan on yhteydessä minäkäsitys, joka vaikuttaa myös itsesäätelytaitoihin. Minäkäsitys on ihmisen kokonaiskuva itsestä ja se sisältää kehonkuvan ja itsetunnon kautta muotoutuneen näkemyksen yksilöstä. Tämän tutkimuksen tarkoitus on kuvata painonhallintapuheessa rakentuvaa minäkäsitystä ja tarkastella siihen liittyviä merkityksiä. Tutkimus on osa Jyväskylän yliopiston ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alaista Muutosmatka-tutkimushanketta, jossa digiperustaisessa elämäntapainterventiossa ylipainoiset tutkittavat pohtivat arvoperustaisesti omaa itseään ja painonhallintaa. Tässä tutkimuksessa käytetty aineisto pohjautuu kahteen pohdintatehtävään kehonkuvasta ja minäkäsityksestä. Tutkimusmenetelmänä on diskurssianalyysi. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että painonhallintapuheen perusteella on mahdollista tunnistaa minuuteen liittyviä hyväksynnän ja kykenevyyden ympärille nivoutuvia merkityskokonaisuuksia eli puhetapoja. Positiivisia puhetapoja ovat vahvuuksien tunnistaminen, henkinen kasvu, tasapainoisuus ja itseluottamus. Negatiiviset puhetavat, jotka mielletään paikoin myös estepuheeksi, ovat riittämättömyys, kehon hyväksymättömyys, leimautuminen, epävarmuus ja itsehallintataitojen puuttuminen. Nämä puhetavat voidaan nähdä painonhallintaprosessissa hyväksynnän ja kykenevyyden kautta. Oman itsen hyväksyntä on arvostusta ja kelvollisuutta sekä itselle että muille. Kykenevyys tarkoittaa uskoa omiin kykyihin ja oman elämän ohjaksissa olemista. Puheen perusteella voidaan siis tunnistaa minälähtöisen muutoksen avaintekijöitä. Minuus on monipuolinen, dynaaminen kokemus, johon vaikuttavat yhteiskunta, kulttuuri, historia ja yhteisöt, joissa elämme. Painonhallinta on vahvasti sidoksissa siihen, miten ymmärrämme ja koemme itsemme sekä olemassaolomme. Tarvitaan paitsi psykofyysistä ja sosiaalista, myös ontologista ja yksilöllistä lähestymistapaa muutosprosessiin. Painonhallinnan yhtenä tärkeänä osa-alueena tulisikin olla minuuteen liittyvät käsitykset ja niiden avaaminen sanoiksi ja teoiksi.