Mikromuovien prosessikohtalo Nenäinniemen jätevedenpuhdistamolla - Ryymin, Kalle (2019)
Mikromuovien (MM), 1 µm – 5 mm kokoluokan polymeeripartikkelien, esiintyminen ympäristössä on herättänyt huolta viime vuosina. Jätevedenpuhdistamot ovat tärkeä mikromuovien kauttakulkureitti ympäristöön. Tässä työssä tutkittiin Jyväskylän Nenäinniemen jätevedenpuhdistamon poistotehoa mikromuovien osalta, erityishuomiona vuonna 2018 valmistuneen uuden tertiäärikäsittelyn, eli 10 µm huokoiskoon kiekkosuodattimen, vaikutus poistotehoon. Tulevasta jätevedestä, primääri-, sekundääri-, ja tertiäärikäsittelyn jälkeisistä vesistä sekä anaerobisesti käsitellystä linkokuivatusta lietteestä otetuista kertanäytteistä eristettiin mikromuovit entsymaattisesti. Näytteistä laskettiin halkaisijaltaan 20 µm – 5 mm mikromuovien määrä ja niiden kemiallinen koostumus määritettiin Raman-mikroskopialla. Tutkimus osoitti, että Nenäinniemen jätevedenpuhdistamo poisti jäteveden mikromuoveista 99 %. Jätevedestä poistetut mikromuovit päätyivät jätevesilietteeseen. Yleisimmät näytteistä eristetyt muovilaadut olivat polyeteeni (PE), polypropeeni (PP) ja polyeteeni tereftalaatti (PET). Primäärikäsittelyt poistivat tulevan jäteveden pitoisuudesta 91 % ja sekundäärikäsittelyssä muovien pitoisuus nelinkertaistui. Kiekkosuodatin poisti sekundäärikäsitellystä jätevedestä 97 % mikromuoveista.