Eri toimintaperiaatteen mukaisien perinteisen hiihdon suksien pito- ja luisto-ominaisuuksien vertailu - Kiljunen, Topi (2019)
Suksi- ja voideteollisuus ovat viime vuosina kehittäneet erilaisia menetelmiä, joilla on pyritty korvaamaan normaali pitovoitelu. Yleisimmät tunnetut pitovoitelun korvaamiseen suunnitellut sukset ovat pitokarva- ja nanosukset. Voideteollisuus taas on kehittänyt pitoteipin helpottamaan kuntohiihtäjän suksien pitovoitelua. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää näiden yleisimpien käytössä olevien pitovoitelun korvaavien menetelmien vaikutus suksien pito- ja luisto-ominaisuuksiin sekä hiihtäjän voimantuottokykyyn erilaisissa olosuhteissa.