Kyberpelotteen rakentuminen : Naton kyberpuolustuksen linjaukset Varsovan huippukokouksen oppaassa - Penttilä, Laura (2019)
Tämän tutkimuksen taustalla on Naton yhteisen puolustuksen palautuminen liittouman keskeiseksi tehtäväksi. Yhteinen puolustus on toiminut Naton pelotteena vuodesta 1949 asti. Kyberympäristö on tuonut tähän oman ulottuvuutensa. Tutkimuksen pohjana on kyberympäristön ulottaminen yhteisen puolustuksen alle. Tutkimuksessa on tarkoitus selvittää, miten kyberpelotetta rakennetaan Varsovan huippukokouksessa. Tutkimuksessa esitetään niitä linjauksia, joita Nato on tehnyt kyberpuolustuksen suhteen. Lisäksi tutkimuksessa tarkastellaan, miten kyberpuolustus asettuu yhteisen puolustuksen alle.