Tukea ja vinkkejä arkeen : tutoropettajatoimintamallin kehittäminen - Leinonen, Jari (2019)
Kyseessä on toimintatutkimus, jossa kehitettiin Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevaan kuntaan tutortoimintamalli. Kunnassa ei ole ollut ennen tutortoimintaa, vaan tutkimuksen myötä etsittiin kokemuksia ja toimivia käytänteitä tutortoimintamallin kehittämiseksi. Suomen hallitus tukee Uudet oppimisympäristöt ja digitaaliset materiaalit -kärkihanketta 90 miljoonalla eurolla vuosien 2016-2018 välisenä aikana. Opetushallituksen yksi toimintamuoto on tutortoiminnan käynnistäminen Suomen peruskouluissa. Tutkimuksen teoreettisena lähtökohtana on perusopetuksen opetussuunnitelma ja samanaikais- ja yhteisopettaminen. Tutortoimintaa on tarkasteltu pedagogisen tuen näkökulmasta. Tutortoiminnan tavoitteet on kirjattu Opetushallituksen hankkeeseen, mikä ohjaa myös tutortoiminnan tavoitteita. Toimintatutkimus on pienimuotoinen kehittämisprojekti. Projektissa aikaisempi sykli muokkaa seuraavaan syklin tavoitteita. Tutkimus on toteutettu kahdessa jaksossa. Tutkimuksessa saatujen kokemusten ja opettajien kyselyiden vastausten perusteella kuntaan kehitettiin tutortoimintamalli, jossa on mukana toimivaksi koettuja käytänteitä niin opettajien koulu-tuksien kuin samanaikaisopetuksen järjestämiseksi. Tutkimuksen tulosten perusteella kokopäiväiselle tutorille/tutoreille on tarvetta. Tieto- ja viestintäteknisten taitojen opettaminen vaatii niin opettajien kouluttamista kuin pedagogista tukea koulun arjessa.