Kehon ja kehollisuuden merkityksiä kroonista masennusta sairastavan elämässä - Järvinen, Hannele (2019)
Masennus vaikuttaa sairastuneen kokemukseen omasta kehosta (Micali 2013). Uusia masennuksen hoito- ja terapiamenetelmiä kehitetään edelleen (Kauranen 2017). Tämän pro -gradu työn tarkoituksena on tarkastella millainen merkitys keholla ja kehollisuudella on kroonista masennusta sairastavan elämässä. Tässä työssä fenomenologisena tutkimusaineistona oli 10 kroonisesti masentuneen avointa haastattelua. Tulokset analysoitiin Spiegelbergin seitsemän portaisen merkitysanalyysin mukaan, jossa usean lukemiskerran jälkeen aineistosta eroteltiin kehon ja kehollisuuden yksilölliset merkitykset ja niiden väliset yhteydet. Yksilölliset merkitykset suhteineen avattiin myös kirjoitettuna merkitysperspektiivinä. Seuraavaksi yksilöllisistä merkityksistä koottiin koko aineistoa kuvaavat yhteiset merkityskokonaisuudet yhteyksineen. Lopuksi kroonisesti masentuneen kehollisuus kuvattiin merkityskokonaisuuksien ja niiden yhteyksien muodostamana merkitysverkostona. Tutkimuksen tuloksina esille tuli neljä kehon ja kehollisuuden merkityskokonaisuutta: 1) keho tunteiden kokemisen paikkana, 2) ajatusten ohjaama keho, 3) keho vuorovaikutuksessa ja 4) minut näkyväksi tekevä keho. Merkityskokonaisuuksien ja niiden suhteiden muodostama merkitysverkosto sisälsi kolme masentuneen kehollisuutta kuvaavaa kehää: 1) kehollisen voimattomuuden kehä, 2) kehollisen vapaudettomuuden kehä ja 3) kehollisen kohtaamisen kehä. Tämän tutkimuksen tulosten mukaan masennusta sairastavan kehollisuudessa ilmenee kokemus voimattomuudesta, tarve olemisen ja liikkumisen vapauteen sekä haasteet sosiaalisissa tilanteissa. Hyväksyvä ja turvallinen kohtaaminen sekä hyvän olon ja vapauden tunteet helpottavat masennuksen oireita ja mahdollistavat itsen kokonaisvaltaisen kokemisen. Kehollisuuden huomioiminen fysioterapiassa tarkoittaisi kehon kokemisen tuomista osaksi toimintakyvyn arviointia sekä fysioterapeuttista ohjausta. Jatkossa olisi tarpeen selvittää kehollisuuden huomioinnin vaikutuksia kroonisesti masentuneen kuntoutuksessa sekä kehollisen kokemuksen roolia kroonisesti masentuneen kokemukseen omasta toimijuudesta.