Sumulaskennan tietoturvaongelmat verrattuna pilvilaskennan tietoturvaongelmiin - Lankia, Otto (2019)
Pilvilaskenta on laskentaparadigma, jonka avulla tietojenkäsittelyresurssit voidaan tarjota asiakkaalle verkon välityksellä palveluiden muodossa. Nämä resurssit ovat virtualisoituja, dynaamisesti skaalautuvia sekä nopeasti käyttöönotettavia riippumatta ajasta, sijainnista tai asiakkaan käyttämästä päätelaitteesta. Sumulaskenta on laskentaparadigma, joka laajentaa pilvilaskennan palveluita lähemmäs loppukäyttäjää. Sumulaskennan ydinkomponentteja ovat maantieteellisesti hajautetut sumusolmut, jotka sijaitsevat päätelaitteiden ja keskitettyjen pilviresurssien välillä. Sumulaskenta on kehitetty vastaamaan pilvilaskennan heikkouksiin, kuten ydinverkkojen kuormituksen myötä kasvaviin viiveisiin. Sumulaskennan ei kuitenkaan ole tarkoitus korvata pilvilaskentaa, vaan tukea ja laajentaa sen palveluita. Pilvilaskennan tietoturvaa on tutkittu melko paljon, mutta sumulaskennan osalta tutkimus keskittyy pääasiassa sen hyötyihin. Näin ollen sumulaskennan ongelmat ovat jääneet vähemmälle huomiolle, vaikka tietoturvallisuus on merkittävä tekijä uusien teknologioiden menestyksen kannalta. Tämän kirjallisuuskatsauksen tarkoituksena oli selvittää kuinka sumulaskennan tietoturvaongelmat poikkeavat pilvilaskennan tietoturvaongelmista. Tutkielma osoitti sumulaskennan olevan melko haavoittuvainen laskentaparadigma, vaikka se tarjoaakin tietoturvaa esineiden internetin sovelluksille. Sumulaskenta perii kaikki pilvilaskennan olemassa olevat tietoturvaongelmat ja tämän lisäksi se tuo mukanaan kokonaan uudenlaisia tietoturvauhkia ominaispiirteidensä vuoksi.