Does the end justify the means? : carbon footprint of volunteer tourism in an Indian NGO - El Geneidy, Sami (2019)
Turismi on kasvava ala. Vuonna 2017 kansainvälisesti matkaavien turistien määrä kasvoi 7%:lla. Turismi on myös vastuussa ilmastonmuutoksen kiihtymisestä, sillä se on globaalisti vastuussa noin 5%:sta hiilidioksidipäästöistä, ja saattaa olla vastuussa jopa 12,5%:sta kaikista päästöistä. Siksi onkin tärkeää ymmärtää mistä turismin päästöt syntyvät, esimerkiksi hiilijalanjälkianalyysin avulla. Perinteisen turismin rinnalle on noussut uusi turismin muoto, niin sanottu vapaaehtoisturismi. Vapaaehtoisturisti on henkilö, joka turismin ohella pyrkii auttamaan muita, erilaisten järjestöjen ja projektien kautta, eli tekee vapaaehtoistyötä turismin ohessa. Vaikka perinteisen turismin hiilijalanjälkeä onkin tutkittu, kansainvälisen vapaaehtoisturismin hiilijalanjäljen tutkimus on jäänyt vähälle huomiolle. Vapaaehtoisturismi esitetäänkin usein positiivisessa valossa, ja useissa tutkimuksissa korostetaan vapaaehtoisturismin hyötyjä, joita kertyy erityisesti osallistujille itselleen. Tämä tutkimus analysoi vapaaehtoisturismia ympäristönäkökulmasta arvioimalla erään intialaisen kansalaisjärjestön, joka hyödyntää kansainvälisiä vapaaehtoistyöntekijöitä projekteissaan, hiilijalanjälkeä. Järjestön kokonaishiilijalanjälki, jaettuna tasaisesti koko järjestön henkilöstön, vapaaehtoisten, harjoittelijoiden ja paikallisten perheiden kesken, oli 320714 CO2 eq. kg ja 2182 CO2 eq. kg per henkilö. Kuten aikaisemmissa tutkimuksissa, lentomatkustus oli yksi suurimmistä päästölähteistä 37%:n osuudella hiilijalanjäljestä. Yllättäen tuotteiden kuljetus (tuotannosta myyntiin) oli kuitenkin suurin päästölähde 55%:n osuudella. Muita päästölähteitä olivat ruokatuotteet (3%), muut tuotteet (esim. elektroniikka ja tupakka) (2%), ajoneuvojen käyttö (2%) ja energia (1%). Tutkimuksen tulokset painottavat epäsuorien päästölähteiden tärkeyttä hiilijalanjäljen laskennassa. Tuotteiden elinkaarien vaikutus kokonaishiilijalanjälkeen vaatii lisää tutkimusta. Lisää keskustelua tarvitaan myös kansainvälisen vapaaehtoisturismin ympäristöllisestä kestävyydestä, sillä sen hiilijalanjälki voi olla merkittävä ilmastonmuutoksen kannalta. Aloittaessaan matkansa muiden auttamiseksi ja itsensä kehittämiseksi, vapaaehtoisten olisi hyvä ymmärtää, että heidän matkallaan voi olla haitallisia vaikutuksia niin ympäristön kuin niiden paikallisten yhteisöjenkin kannalta, joita he lähtivät auttamaan.