Evolutiivisen peliteorian filosofinen arvo - Vanhanen, Lauri (2019)
Tutkin työssäni evolutiivista peliteoriaa ja tutkimukseni vastaa kysymykseen: miten evolutiivista peliteoriaa voidaan hyödyntää yhteistyötä koskevien ilmiöiden filosofisessa tarkastelussa. Tutkimukseni jakaantuu kolmeen osaan. Ensimmäisessä osassa esittelen aluksi evoluutio-käsitteen, jota käytän tutkimuksessa sen laajassa merkityksessä. Tämän jälkeen esittelen klassisen peliteorian ja evolutiivisen peliteorian tutkimusalueet, peliteoreettisten pelien rakenteen ja aihepiirin keskeisimpiä käsitteitä. Esitän myös peliteorian metodologiaan liittyviä haasteita. Tämän jälkeen esittelen lyhyesti evolutiivisen peliteorian historian ja John Maynard Smithin merkittävimpiä havaintoja evolutiivisesti stabiileista strategioista. Tutkimuksen toisessa osassa analysoin Brian Skyrmsin evolutiiviseen peliteoriaan kohdistuvaa kirjallisuutta. Analysoin Skyrmsin kirjallisuudessa keskeisessä osassa olevaa klassisessa peliteoriassakin tunnettua hirvenmetsästyspeliä. Hirvenmetsästyspeli on asetelmaltaan erinomainen peli tutkia yhteistyön kehittymistä ja kahden Nashin tasapainon väliltä toiseen siirtymistä evolutiivisen peliteorian mallein. Tutkimuksen kolmannessa osassa analysoin kollektiivista toimintaa ja vapaamatkustajan ongelmaa itse kehittämäni evolutiivisen pelin näkökulmasta. Pelistä käy ilmi, että asetelma, missä palkitaan enemmän yhteistyöstä kuin tämä saa etua vapaamatkustamisesta, pelissä muodostuu yhteistyön tasapaino ja vapaamatkustus ilmiönä katoaa pelin populaatiosta.