Representations of Africa in the Western media : Helsingin Sanomat and the Guardian online news - Pitkänen, Tiia (2019)
Miten Afrikkaa kuvataan länsimaisessa uutismediassa? Mitä tavallinen kansalainen tietää Afrikan maiden tapahtumista uutisten välityksellä? Median luomat representaatiot vaikuttavat siihen, kuinka ihmiset kokevat ympäröivän maailman. Asiat, joita media nostaa esiin ja toisaalta jättää huomiotta, sekä äänenpainot, joilla asioista kerrotaan, rakentavat osaltaan kuvaa maailmasta. Tämän vuoksi on tärkeää analysoida uutisten synnyttämiä representaatioita ja kielellisiä keinoja, joilla niitä rakennetaan. Tämä tutkimus pyrki selvittämään länsimaalaisen median tapoja kuvata Afrikkaa ja keinoja, joilla se rakentaa representaatioita. Aiheeseen perehdytään ulkomaanuutisten ja erityisesti kehitysmaauutisoinnin kautta. Lisäksi teoreettisena viitekehyksenä on kriittinen diskurssintutkimus, jonka avulla syvennytään representaation käsitteeseen. Kriittinen diskurssintutkimus pyrkii keskittämään huomion yhteiskunnan valtarakenteisiin ja epätasa-arvoon, joihin kielenkäytöllä on suuri vaikutus. Tutkimuksen aineistoina oli Helsingin Sanomien sekä The Guardianin verkkosivujen Afrikka-uutiset touko-elokuussa 2018. Metodeina tutkimuksessa käytettiin sisällönanalyysia sekä kriittisen diskurssianalyysin menetelmiä. Sisällönanalyysi selvitti, mitä Afrikasta sanotaan uutismediassa. Tärkeimmiksi Afrikka-uutisten teemoiksi nousivat politiikka, väkivalta ja ihmisoikeudet. Selkeä enemmistö uutisista oli negatiivisia, kun vain pieni vähemmistö käsitteli positiivisia aiheita. Yli puolet uutisartikkeleista käsittelivät vain muutamaa Afrikan maata. Kriittinen diskurssianalyysi puolestaan vastasi siihen, millä tavoin Afrikkaa representoidaan. Viiden ydintekstin analyysi keskittyi niiden kielellisten valintojen tutkimiseen, joilla erilaisia representaatioita luodaan. Erityisesti kohteena olivat nimeäminen ja viittaaminen sekä kuvaileminen ja erilaiset sanavalinnat. Esimerkiksi sanavalintojen ja kuvailun keinoin Afrikasta luotiin stereotyyppistä kuvaa köyhyyden, korruption ja väkivallan kanssa kamppailevana mantereena. Lisäksi nimeämisen ja viittaamisen keinoin tuotiin esiin haluttuja ominaisuuksia artikkelien keskeisistä henkilöistä ja luotiin tätä kautta tietynlaisia representaatioita, korostaen esimerkiksi karismaattisuutta, ikää tai perhetaustaa.