Resilienssi kyber-fyysisessä sosiaalisessa systeemissä : tarkastelussa turvallisuussysteemin resilienssi - Leponen, Marko (2019)
Tässä tutkimuksessa käsitellään kyber-fyysisen sosiaalisen systeemin teoriaa ja sen resilienssiä. Tutkimuksen teoriaosuuden tarkoituksena oli selvittää, miten sosiaalisen systeemiteorian avulla voidaan kuvata turvallisuusjärjestelmää kyber-fyysisenä sosiaalisena systeeminä ja miten resilienssi voidaan määritellä tällaisessa systeemissä. Tutkimuksen empiirisessä osuudessa tutkittiin turvallisuussysteemin resilienssiä ja siihen liittyviä tekijöitä systeemiin kohdistuvassa moniulotteisessa iskussa. Tutkimuksen aihe on tärkeä, koska sen avulla voidaan havainnollistaa turvallisuusjärjestelmän toimintaa kokonaisuutena ja sillä saadaan tietoa systeemin kestävyyteen ja sietokykyyn vaikuttavista tekijöistä. Kirjallisuustutkimus suoritettiin kirjallisuusanalyysiä käyttäen. Empiirisessä osiossa käytettiin skenaarioanalyysiä, sekä asiantuntijahaastattelua. Tutkimuksen teoriaosuudessa havaittiin, että turvallisuussysteemi pitää sisällään sekä fyysisen-, että kyberulottuvuuden että sosiaalisen pääoman. Resilienssin kannalta systeemin merkittävimmät ominaisuudet olivat lujuus, sopeutuvuus ja kyky muuttua. Tutkimuksen empiirisessä osiossa havaittiin, että kyber-fyysisen sosiaalisen turvallisuussysteemin resilienssin kehittymisen kannalta monivaikutteisessa iskussa tärkeimpiä ominaisuuksia olivat systeemin kyky kehittää toimintaansa, sekä oppia aiemmista tapahtumista.