Panimoravintola Kukon kustannusrakenne ja tuotekustannukset

Tässä Pro gradu -tutkielmassa käsitellään Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan omistaman Panimoravintola Kukon kustannusrakennetta ja tuotekustannuksia kesän 2018 toimintakauteen perustuen. Kustannuslaskenta suoritetaan jälkilaskentana, ja tutkielman tarkoituksena on antaa toimeksiantajalle kustannustieto...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Elo, Fanni
Other Authors: Kauppakorkeakoulu, School of Business and Economics, Taloustieteet, Business and Economics, Jyväskylän yliopisto, University of Jyväskylä
Format: Master's thesis
Language:fin
Published: 2019
Subjects:
Online Access: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/63229
Description
Summary:Tässä Pro gradu -tutkielmassa käsitellään Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan omistaman Panimoravintola Kukon kustannusrakennetta ja tuotekustannuksia kesän 2018 toimintakauteen perustuen. Kustannuslaskenta suoritetaan jälkilaskentana, ja tutkielman tarkoituksena on antaa toimeksiantajalle kustannustietoa tuleviin toimintakausiin liittyvää päätöksentekoa varten. Tutkielmassa selvitetään sekä ravintolan kokonaiskustannusrakenne, että sen kaikkien tuotteiden tuote-kustannusrakenne. Tutkielman kustannuslaskennassa käytetään kolmea eri laskentamenetelmää, katetuottolaskentaa, toimintolaskentaa sekä lisäyslaskentaa. Näiden laskentamenetelmien myötä kaikki ravintolatoiminnan kustannukset kohdistetaan tuotetasolle asti. Kustannuslaskennan lisäksi tutkielmassa tarkastellaan sääolosuhteiden ja esiintyjien vaikutusta ravintolan myyntituloihin, ja pohditaan mahdollisia kehittämiskohtia ravintolatoiminnassa ja ravintolan kustannuslaskennassa. Tutkielman myötä saatiin selville, millainen ravintolan kustannusrakenne oli, ja millaiset ravintolan tuotekustannukset ovat. Tutkielman aikana saatiin myös selville, millaisia erityispiirteitä ravintolan kustannuslaskentaan liittyy, ja mitä asioita case-ravintolassa voitaisiin kehittää, jotta kustannustiedosta saataisiin jatkossa tarkempaa. Tutkielman kustannustiedot ovat pääosin salaisia ja case-kohtaisia, mutta esimerkiksi kustannuslaskennan kehittämisideat, kustannusten ja kohdistimien analyysi sekä sääanalyysi voivat soveltua myös muihin ravintola-alan yrityksiin.