Tulehduksellista suolistosairautta sairastavien suhtautuminen sairauden digitaaliseen omaseurantajärjestelmään - Kalliokoski, Piia (2019)
Tulehduksellisten suolistosairauksien määrä kasvaa jatkuvasti. Sairauden seurannalla on keskeinen rooli hoidossa. Seurantaa kehitetään systemaattisemmaksi siten, että potilaan rooli korostuu sairauden omatoimisessa seurannassa. Systemaattisen ja omatoimisen sairauden seurannan on tarkoitus helpottaa potilaan arkea ja mahdollistaa terveydenhuollon resurssien keskittämisen potilaisiin, joiden oireet ovat vaikeita. Potilaiden näkemys sairauden omatoimisesta seuraamisesta on tärkeä erityisesti silloin, kun sairauden seurantaa kehitetään suuntaan, jossa potilaan rooli on aktiivinen. Tässä pro gradu -tutkimuksessa selvitettiin kuinka tulehduksellista suolistosairautta sairastavat henkilöt kirjaavat ja seuraavat oireitaan, sekä sitä kuinka he suhtautuvat suunnitteilla olevaan digitaaliseen omaseurantajärjestelmään. Tutkimus toteutettiin Crohn ja Colitis yhdistyksen jäsenille kyselytutkimuksena. Tutkimusaineisto koostui 1430 vastauksesta. Aineisto analysoitiin frekvenssianalyysin, ristiintaulukoinnin ja logistisen regressioanalyysin avulla, ja tilastollinen merkitsevyys testattiin X² -riippuvuustestillä. Tulokset osoittivat, että suurin osa kyselyyn vastanneista ei kirjannut sairautensa oireita itsenäisesti. Useimmat suhtautuivat kuitenkin myönteisesti suunnitteilla olevaan omaseurantajärjestelmään, jossa oireiden kirjaus on systemaattista. Järjestelmän tärkeimpänä ominaisuutena pidettiin tietojen siirtymistä automaattisesti terveydenhuoltoon. Osaa huolestutti se, että digitaalisen omaseurantajärjestelmän myötä perinteinen yhteydenotto hoitotiimiin voisi hankaloitua. Potilaiden omatoimiseen sairauden seurantaan perustuvalle järjestelmälle näyttäisi olevan tarvetta, ja sen käyttöön halukkuutta potilaiden keskuudessa. Systemaattisen seurannan merkitystä potilaille tulisi korostaa, jotta he motivoituvat kirjaamaan sairautensa oireita säännöllisesti. Sairauden seurantatietojen välittäminen terveydenhuoltoon on tärkeää potilaille, joten omaseurantajärjestelmän ja terveydenhuollon hoitoyksikön välillä tulee olla yhteys. Potilaiden mahdollinen huoli siitä, ettei hoitotiimiin saisi yhteyttä omaseurantajärjestelmän käytön myötä, tulee huomioida kerrottaessa järjestelmästä potilaille. Saatujen tulosten perusteella omaseurantajärjestelmää voidaan rakentaa potilaiden näkökulma huomioiden. Tutkimuksen tulokset antavat aihetta lisätutkimukseen potilaiden näkemyksestä myös potilasjärjestön ulkopuolella.