Osaamiskartoitus strategisena työkaluna ja esimiestyön tukena - Suomalainen, Riina (2019)
Osaamisen merkitys organisaatioissa on viime vuosikymmeninä kasvanut ja osaamisen johtamiseen liittyvät menetelmät ovat yleistyneet. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on tutkia osaamiskartoituksen merkitystä esimiestyön tukena sekä sen hyödyntämistä strategisena työkaluna osaamisen johtamisessa. Lisäksi halutaan selvittää, mitä hyötyjä ja haasteita osaamiskartoitukseen liittyy. Tutkimus on kvalitatiivinen toimintatutkimus ja se on toteutettu suomalaisessa teknologiateollisuuden yrityksessä Genelec Oy:ssa. Tutkimuksessa kuvataan toimintatutkimuksen etenemistä ja osaamiskartoituksen luomisen, kehittämisen ja toteuttamisen prosessia. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys käsittelee osaamisen johtamista strategisen osaamisen johtamisen, yksilön osaamisen ja esimiehen roolin näkökulmista sekä osaamisen kartoittamista, mittaamista ja arviointia sekä tietojärjestelmiä osaamisen kartoittamisessa. Tutkimuksen aineisto on kertynyt toimintatutkimuksen prosessissa tutkimuspäiväkirjojen, käytännön tekemisen sekä kahdessa osassa toteutettujen haastatteluiden kautta. Tutkimuksessa kävi ilmi, että osaamiskartoituksesta oli hyötyä esimiestyössä sekä strategisessa osaamisen johtamisessa ja sen avulla saavutettiin selkeitä etuja. Toisaalta tutkimus osoitti, että osaamiskartoitukseen liittyy myös monia haasteita. Tutkimuksen tuloksilla on selkeä yhteys aikaisempaan teoretisointiin. Tällä tutkimuksella halutaan tarjota myös tuloksiin perustuvia käytännön kehitysehdotuksia kohdeyritykselle osaamiskartoituksien kehittämiseksi jatkossa.